© Tesla

Straks tekorten van Tesla Model Y? Belangrijke leverancier gaat staken

Straks tekorten van Tesla Model Y? Belangrijke leverancier gaat staken

27-11-2023 14:21

Een leverancier van belangrijke onderdelen voor de Tesla Model Y heeft zich bij een grote staking van Zweedse Tesla-reparateurs gevoegd. Die staking kan leiden tot productieproblemen bij de Model Y in heel Europa.

De staking is in gang gezet door de Zweedse vakbond IF Metall, die eist dat Tesla akkoord gaat met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Tesla weigert de overeenkomst met IF Metall te tekenen, omdat het land geen fabrieken heeft die auto's produceren. In Zweden ligt dat gevoelig: in het land is 90 procent van de werknemers lid van een vakbond.

Inmiddels worden in het land nieuwe auto's niet meer van vrachtschepen gehaald en winkels niet opgeruimd. Kapotte Superchargers worden ook niet gerepareerd zolang de staking voortzet. De levering van nieuwe modellen moet ook snel stoppen, aldus de stakers.

Onderdelenmaker doet mee

Nu hebben de vijftig medewerkers van het Zweedse Hydro Extrusions zich ook bij de staking gevoegd. Daarmee willen ze hun steun voor de vakbond uitspreken: de onderhandelingen hebben geen invloed op het bedrijf. Hydro Extrusions levert onderdelen aan de Duitse Tesla-fabriek die driekwart van de Europese auto's maakt. Eén van deze onderdelen zou fundamenteel zijn bij de productie van nieuwe Model Y's.

"Als dit de boel verstoort, hopen wij dat het Tesla dwingt om weer aan te schuiven bij de onderhandelingstafel", vertelt Veli-Pekka Saikkala van de vakbond. "Dit is een ontzettend belangrijke strijd. We kunnen niet opgeven, heel de Zweedse arbeidsmarkt staat op het spel."

Volgens Hydro Extrusions zijn het spannende tijden, want Tesla kan ook besluiten het onderdeel af te gaan nemen bij een andere producent. "Maar we moeten helpen banen te beschermen. Dat is hier onze grote zorg, dat er gevolgen zijn die groter zijn dan we nu kunnen voorstellen."