©Bright

Fatbike-maker Doppio komt met diefstalgarantie en fatbike-keurmerk

Fatbike-maker Doppio komt met diefstalgarantie en fatbike-keurmerk

27-11-2023 15:15

De elektrische fatbike is even populair als omstreden. Veel van de fietsen gaan te hard, worden massaal gestolen en zijn nauwelijks te verzekeren. Fatbike-maker Doppio wil dat veranderen met een keurmerk en garantie.

Deze zomer stopte de ANWB als eerste verzekeraar met het dekken van fatbikes, omdat die onevenredig vaak gestolen zouden worden. Inmiddels zijn de e-bikes met dikke banden bijna nergens meer te verzekeren tegen diefstal, dus gaat e-bikemaker Doppio het maar zelf doen.

De garantie is volgens Doppio een "aanvulling van de Algemene Voorwaarden", en verzekert volgens het bedrijf "de zekerheid dat ze bij eventuele diefstal snel weer een Doppio hebben". Het bedrijf heeft een clausule opgenomen die voorwaarden. Wie vanaf nu een nieuwe Doppio koopt, krijgt naast twee jaar garantie op alle elektronica en vijf jaar garantie op het frame, in het eerste jaar onder bepaalde voorwaarden een herleveringsgarantie bij diefstal.

Slot en tracker wel vereist

"Dit is natuurlijk aan bepaalde voorwaarden gebonden, zo moet een fiets bijvoorbeeld aantoonbaar goed zijn vastgezet en moet de tracker zijn geactiveerd", aldus Doppio-topman Peter Eiselin. Doppio is een samenwerking gestart met Leasemax voor het leasen van zijn fietsen, en wil het garantieplan ook bij andere leasebedrijven in het aanbod laten opnemen.

De actie is volgens Doppio een antwoord op de Nederlandse verzekeraars. De ANWB stelde dat fatbikes een diefstalrisico van 90 procent lopen. Volgens Doppio kon de bond die cijfers niet onderbouwen. "Zeker is dat het genoemde diefstalpercentage niet geldt voor Doppio", aldus Eiselin. "Wij hebben alle data van de door ons geleverde fietsen en daaruit blijkt dat niet meer dan 12 procent van de Doppio’s wordt gestolen. Hiervan wordt dankzij ons geavanceerde gps-systeem en onze eigen bikehunters maar liefst 79 procent binnen 48 uur teruggevonden. We hebben het dus over een aantoonbaar diefstalpercentage van slechts 2,5 procent."

Keurmerk Veilige Fatbikes

Doppio wil het vertrouwen in fatbikes verder vergroten met een keurmerk. Want als het aan veel gemeentes ligt, komen er allerlei verboden voor fatbikes. Maar de ene fatbike is de andere niet, en Doppio wil dat met een keurmerk onderstrepen. "Zodat consumenten de zekerheid hebben dat ze een fiets kopen die veilig is en die voldoet aan alle Europese regels", aldus Eiselin.

Handhaving en duidelijker eisen vanuit de overheid zijn volgens de Doppio-topman ook gewoon nodig. "Fatbikes dreigen in het verdomhoekje terecht te komen. Er wordt gesproken over een helmplicht over het verbannen van fatbikes van het fietspad. Naast ons pleidooi dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen denken wij dat het beter is om de bestaande wetten te handhaven en opgevoerde en onveilige fietsen van de weg te halen."