© Staffordshire University

Met deze techniek zijn gemaskerde boeven te herkennen aan hun schoenen

Met deze techniek zijn gemaskerde boeven te herkennen aan hun schoenen

28-11-2023 22:06 Laatste update: 23:48

Criminelen die hun gezicht bedekken tijdens een inbraak of beroving zijn dankzij een nieuwe technologie alsnog te pakken. Wetenschappers ontwikkelen een techniek die hen kan herkennen op basis van hun schoenen.

De technologie wordt ontwikkeld door de Britse universiteit van Staffordshire in samenwerking met de politie van West Yorkshire. De politie heeft er beelden voor nodig - video of foto’s - die afkomstig kunnen zijn van veiligheidscamera’s, bodycams van de politie of smartphones van getuigen. Cruciaal is dat daarop minstens een van de schoenen van een boef zichtbaar is.

Nadat een verdachte is gearresteerd, kunnen hun schoenen vergeleken worden met die op de beelden. Dat gebeurt door middel van een 3D-scanner, die in zowel zichtbaar als infraroodlicht de schoen scant. Veel nachtcamera's werken ook met infraroodlicht. 

Vervolgens wordt een 3D-model van de schoen gemaakt, die vergeleken kan worden met de schoenen op de beelden. Elke schoen is uniek. Denk aan plooien, krassen en andere onregelmatigheden die alleen op jouw schoen te zien zijn. Aan de hand van die zaken kan de politie een crimineel identificeren.

Nationale database met schoenen

Megan Needham, een van de ontwikkelaars, vertelt in een persbericht dat de techniek simpel en snel uitgevoerd kan worden. In totaal duurt het proces slechts 30 minuten. Bovendien is het ook zeer goedkoop. De uitrusting om de techniek uit te voeren kost minder dan 500 Britse pond, omgerekend nog geen 600 euro. 

Uiteindelijk is het de bedoeling om een nationale database van schoenen te maken in het Verenigd Koninkrijk, stelt de universiteit van Staffordshire. Voordat dit kan gebeuren, zal de technologie op een aantal plaatsen getest worden.

Veel vraag

Volgens Selina Reidy, een identificatie-expert bij de politie van West Yorkshire, is er veel vraag naar. "Met de toenemende hoeveelheid en verbeterende kwaliteit van bewakingsbeelden ontvangen we steeds meer verzoeken om het merk en model van schoeisel te identificeren dat op de camera is vastgelegd", aldus Reidy. Een database waarin schoenen makkelijk kunnen worden opgezocht is volgens haar een tool die van groot belang zou kunnen worden.

Lees meer nieuws over wetenschap.