Duurtest Jeep Avenger: hoe doet de 'Auto van het jaar' het op de lange afstand?

Duurtest Jeep Avenger: hoe doet de 'Auto van het jaar' het op de lange afstand?

01-12-2023 11:42

Deze maand rijdt onze automan Rutger in de Auto van het jaar 2023, de volledig elektrische Jeep Avenger. Deze week: hoe geschikt is de Avenger voor lange afstanden?

De eerste elektrische auto die ik testte had een accu van 24 kWh. Daarmee kon ik een enkele reis van 60 kilometer Winsum - Leeuwarden doen. Daar moest ik dan laden tijdens het werk, om na een paar uur weer met volle accu terug naar huis te kunnen. De 30 kWh upgrade leek dan ook een enorme verbetering. Heen en weer zonder laden ter plekke. Maar toen kwamen Opel, Hyundai en Kia met auto’s van meer dan 60 kWh. Nu was een ritje naar Amsterdam ook zonder onderweg laden te doen. Snelladen liep inmiddels op van 50 kW naar meer dan 100 kW. Inmiddels de nieuwe ondergrens geworden.

De Jeep Avenger is vergeleken met die eerste elektrische auto’s dan ook voorzien van een riante accu: 50 kWh en een serieuze laadmogelijkheid van 100 kW. Maar maakt dat de Avenger tot een serieuze lange afstandsauto?

Soms mis je net een stukje

Met een volle accu en een snelheid van 100 km/u op de cruise control ging ik naar Amsterdam om daar met 24% accu over aan te komen. Een keurig verbruik van 18,3 kWh per 100 kilometer dus. Maar op de terugweg was het ruim na 19:00 en zette ik 130 km/u op de cruise control. Toen schoot het verbruik omhoog naar zo’n 25 kWh/100 kilometer. Mijn bereik slonk dus van 273 naar 200 kilometer bij die snelheid. Die laatste 10 kWh die een Kona of een Cupra Born bijvoorbeeld wel heeft, miste ik daar dus absoluut.

Het maakt voor mij van de Jeep Avenger een auto die wel bruikbaar is voor een langere reis, maar niet ideaal. Je moet soms net iets eerder stoppen dan je zou willen. Neem je de Duitse autobahn, dan sta je elke 1,5 uur stil. Aan de andere kant kun je ook prima met 110 km/u op de cruise control twee uur lang doortoeren om daarna rustig een kop koffie te doen en weer vol je weg te vervolgen. Haast moet je niet hebben als je serieus kilometers wil maken.

Volgende week nemen we afscheid van de Jeep Avenger met de conclusie van vier weken duurtesten.

Kijk ook Rutgers video over de Jeep Avenger.

Rutger test elke maand voor Bright een nieuwe elektrische auto. Volg zijn updates in de Duurtest.