©Bright

Deze 3D-printer is snel en goedkoop - maar is het ook de beste koop?

Deze 3D-printer is snel en goedkoop - maar is het ook de beste koop?

02-12-2023 18:02 Laatste update: 18:02

Een paar jaar geleden moest je voor 3D-printen nog een serieuze hobbyist zijn, maar die tijd is voorbij. Daarom duikt Bright-tester Rutger in een korte serie in de wereld van 3D-printen. In dit derde deel maakt hij kennis met de bizar snelle 3D-printers van Bambu, aan de hand van het model P1S.

De Prusa Mk4 waar we het vorige keer over hadden is een allround 3Dprint-werkpaard. Kijk ergens in een Fablab of bij een opleiding en de kans is groot dat er een Prusa staat. Dat heeft drie belangrijke redenen. Iedereen die je spreekt die met een Prusa werkt, klinkt enthousiast over de betrouwbaarheid. Ze blijven het gewoon maar doen. Maar als er iets aan de hand is, dan kun je alle onderdelen los bestellen, is er goed bereikbare support van Prusa zelf en zijn er duizenden mensen op het internet die je vraag kunnen en willen beantwoorden.

De Prusa lijkt dan ook een no-brainer voor wie serieus met 3D-printen aan de slag wil. Totdat het Chinese Bambu Labs om de hoek kwam. Die leveren 3D-printers die op papier sneller zijn, meer materialen kunnen verwerken en er slicker uitzien.

Goedkoper

Bambu Labs heeft een aantal printers. Recent werd de goedkope Mini (€325) geïntroduceerd, daarboven zit de P1P (€660). Een printer met een open kast. De P1S (€762), praktisch dezelfde printer, maar nu gesloten met een kast en een glazen deur, waardoor meer verschillende materialen geprint kunnen worden en het vlaggenschip is de X1 (€1270). Met een beter touchscreen dan de P1S en een lidar aan boord die in de gaten houdt wat er op de printplaat gebeurt.

Een Prusa MK4 met kast kost €1490. Een Bambu Labs P1S kost €762. Inclusief een systeem waarmee je vier kleuren kunt printen is de P1S met €1016 nog steeds aanzienlijk goedkoper dan de Prusa.

Sneller printen

De Bambu Labs P1S is ook absoluut sneller dan de Prusa MK4. Bij de meeste prints heb je het over de helft van de printtijd of minder. De prints zijn ook niet van merkbaar lagere kwaliteit dan die in de Prusa. Daarnaast is de software die Bambu gebruikt vergelijkbaar met de Prusaslicer.

Sneller, goedkoper en met de mogelijkheid om meerdere kleuren en materialen te printen. Het lijkt dan een uitgemaakte zaak: de Bambu is de 3D-printer die je moet hebben.

Problemen

Niet per se. Waar Prusa trots open-source is, zit de boel bij Bambu op slot. Dat betekent enerzijds dat je zelf je printer niet gemakkelijk beter kan maken. Maar het zorgt er ook voor dat er minder specialisten in de wereld zijn die je met problemen uit de brand kunnen helpen.

Bovendien is de klantenservice van Bambu een stuk trager dan die van Prusa. De MK4 heeft bij mij ook nog geen enkele keer problemen gehad, terwijl de Bambu en dan met name het AMS-systeem dat de verschillende kleuren regelt al een aantal keer vast is komen te lopen. Ook geeft de app bijvoorbeeld wel aan als de print klaar is, maar niet als het filament op is of de print om een andere reden gepauzeerd. Een vreemde keuze en eentje waar een knutselaar met de Prusa snel iets op zou verzinnen, maar je bij Bambu moet wachten tot er een oplossing komt.

Dubbel gevoel

Ik heb na een aantal weken testen met de Bambu en de Prusa dan ook een beetje een dubbel gevoel. De Prusa is gemaakt in Europa, onder nette werkomstandigheden en het bedrijf draagt actief bij aan een open-source community die kennis deelt. De Bambu komt uit China, de software is een aftakking van open-source software die dat nu niet meer is.

De P1S-printer geeft vaker storingen en Bambu heeft een groot incident achter de rug waarbij computers die aan het internet verbonden waren allemaal 's nachts zomaar begonnen te printen, met alle gevolgen van dien. Ik zou je dus met een gerust hart het werkpaard de Prusa MK4 aanraden, maar het glimmende en wispelturige renpaard van Bambu blijft lokken.

Lees meer over 3D-printers.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.