©Rockstar Games

GTA binnenkort op Netflix – niet als serie, maar de games

GTA binnenkort op Netflix – niet als serie, maar de games

29-11-2023 21:16

Rockstar Games brengt op 14 december Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition uit op Netflx. De trilogie werd speciaal voor smartphones geüpdatet.

Fans van de populaire gamereeks kunnen zich sinds vandaag inschrijven om de games via de streamingdienst te kunnen spelen. De trilogie bestaat uit GTA III, GTA: Vice City en GTA San Andreas. Deze games werden tijdens de jaren 2000 voor het eerst uitgebracht en verschenen in 2021 opnieuw op de markt na een port (geen remaster).

De spellen zijn volgens de streamingreus geoptimaliseerd voor smartphones. Dat zegt Netflix in een persbericht. Abonnees zullen ze via de App Store, Google Play of simpelweg via Netflix zelf kunnen downloaden. Dat zal volgens Netflix volledig gratis zijn, ‘zonder advertenties, in-app betalingen of extra kosten’. Netflix brengt al langer op die manier games uit voor abonnees.

Behalve de GTA-trilogie biedt Netflix tot nu toe zo’n 80 andere games aan klanten. Sommige daarvan zijn door Netflix zelf ontwikkeld en zijn gebaseerd op populaire series, zoals Stranger Things.

Controversiële port

Dat de trilogie gratis beschikbaar wordt gemaakt, zal wellicht een zure nasmaak achterlaten bij eerdere kopers van de port. Toen die werd uitgebracht, kostte die 60 euro, terwijl de games al 16 tot 20 jaar oud waren en er geen sprake was van een echte remaster. Bovendien zat de trilogie vol met bugs en werden de originele games verwijderd uit de online winkel Steam.

Ook dit jaar bracht uitgever Take Two een controversiële port uit, ditmaal van het 13 jaar oude Red Dead Redemption. Opnieuw was er geen groot verschil met het origineel, maar het prijskaartje bedroeg desalniettemin 50 euro. Ook het langverwachte GTA VI zou mogelijk een duur spel kunnen worden. Ceo van Take Two Strauss Zelnick vindt de standaardprijs voor kwalitatieve games immers te laag en is eerder een fan van een prijs per gespeeld uur. 

De kans dat die er komt, is echter klein. Zelnick erkende eerder deze maand dat er geen realistisch prijsmodel bestaat binnen de gamemarkt voor een game die zeer duur is. Wellicht zal GTA VI, net als zijn voorganger, vooral geld verdienen met een online versie.