©ING

Met deze truc spaar je maandelijks automatisch een beetje extra

Met deze truc spaar je maandelijks automatisch een beetje extra

30-11-2023 12:28 Laatste update: 11-12-2023 11:38

Een nieuwe dienst van ING maakt het bij digitaal betalen makkelijker kleine beetjes geld te sparen. Betaal je ergens met Apple Pay, Mobiel Betalen of iDeal, dan wordt het bedrag naar boven afgerond en komt het extra beetje op je spaarrekening.

Met Rond af & Spaar wil de bank klanten aanmoedigen serieuzer na te denken over een buffer. Met een kleine buffer vergroot je de kans dat je tegenvallers op kunt vangen, maar te weinig mensen in Nederland hebben geld achter de hand om dat mee te doen. “Met dit simpele middel bouw je automatisch een buffer op, met betalingen die je toch al doet,” aldus Guido Bosch, Directeur Daily Banking bij ING Nederland.

In de praktijk werkt het zo: je koopt een brood bij de bakker van 2,45 euro, dan wordt dit afgerond naar 3 euro en gaat 55 cent naar je spaarrekening. Het gaat telkens om kleine bedragen die je dagelijks spaart. Tel je deze bij elkaar op, kom je een heel eind. Het is dat het op de achtergrond stiletjes gebeurt. 

ING is optimistisch over de nieuwe dienst. Ervaring in andere ING-landen laat zien dat klanten gemiddeld 33 euro per maand opzij leggen. Dit lijkt niet veel 33, maar mettertijd loopt de buffer omhoog.

Ook bij andere banken

ING is niet de eerste bank in Nederland die zo’n soort dienst introduceert. Bij ABN AMRO spaar je door percentages van de betalingen. Rabobank kun je slimme overboekingen aanzetten waar je ook je wisselgeld opzij kan zetten. Zelfs supermarkten zoals de Albert Heijn hebben een vergelijkbare dienst met koopzegels. Bij elke euro die je besteedt, zet de AH 10 à 20 cent opzij om later te kunnen innen met een vol boekje. 

Vanaf vandaag is de ING-dienst te activeren voor alle klanten vanaf twaalf jaar en ouder in de ING-app. Toch niet blij met de dienst? Dan kun je de dienst weer gemakkelijk uitzetten.