Eerste GTA 6-trailer komt eraan: dit weten we al over Grand Theft Auto 6

Eerste GTA 6-trailer komt eraan: dit weten we al over Grand Theft Auto 6

01-12-2023 15:24 Laatste update: 16:04

2023 was een sterk jaar voor games, maar gamers kijken alvast halsreikend uit naar volgend jaar als waarschijnlijk Grand Theft Auto 6 uitkomt. Dit weten we nu al over deze game.

Het is alweer tien jaar geleden dat Grand Theft Auto 5 uitkwam en fans van de gameserie willen een vervolg. Maker Rockstar Games heeft dit vervolg al vroeg in 2022 aangekondigd op X (toen nog Twitter), maar de game kreeg toen nog geen officiële titel.

Vorig jaar lekte een hacker bijna een uur aan beelden van de game. Hoewel dat om een vroege versie ging, weten we daardoor al best interessante dingen over GTA 6. We zetten alles voor je op een rijtje voordat de eerste trailer op 5 december om 15:00 te zien is.

We gaan terug naar Vice City

De steden in de GTA-games zijn gebaseerd op echte Amerikaanse locaties. Zo lijkt Liberty City uit GTA 3 en 4 erg op New York, en Los Santos uit GTA 5 is duidelijk geïnspireerd op Los Angeles. Dankzij gelekte screenshots weten we dat GTA 6 weer teruggaat naar het op Miami gebaseerde Vice City.

Vice City werd geïntroduceerd in 2002, met de game Grand Theft Auto: Vice City. De stad was toen nog relatief klein door de beperkte hardware van de PlayStation 2. Er gaan geruchten dat de stad nu niet alleen veel groter is, maar dat de game je tevens de hele staat Florida laat ontdekken.

Je speelt als crimineel duo

De hoofdrollen in Grand Theft Auto 6 zijn waarschijnlijk weggelegd voor een crimineel duo, gebaseerd op Bonnie & Clyde. Het is de eerste keer sinds de originele Grand Theft Auto, dat je als een vrouwelijk personage kunt spelen. In de gelekte vroege versie van de game was te zien dat je kunt wisselen tussen beide personages door op de d-pad te drukken.

Politie is slimmer

Vergeleken met de vorige delen in de reeks, kunnen we verwachten dat de politie deze keer veel slimmer te werk gaat. In plaats van recht op je af rennen, kunnen ze je nu bijvoorbeeld omsingelen terwijl je een bank overvalt. In de gelekte beelden is te zien hoe je vervolgens iemand onder schot kan nemen om een gijzelactie te starten.

Game is gevoeliger

De Grand Theft Auto-games hebben in het verleden vaak kritiek gekregen over de manier waarop vrouwen worden behandeld, en dat er veel grappen over gemarginaliseerde gemeenschappen worden gemaakt. Volgens Bloomberg mogen we van Grand Theft Auto 6 een game verwachten die wat gevoeliger met dergelijke onderwerpen om gaat.

Hoelang is GTA 6 al in ontwikkeling?

Grand Theft Auto 6 zou volgens Bloomberg al sinds 2014 in ontwikkeling zijn. De gamemakers krijgen meer tijd vergeleken met de ontwikkeling van cowboygame Red Dead Redemption 2, de vorige grote titel van Rockstar Games. Voor die game moesten werknemers stelselmatig overwerken.

Wanneer komt GTA 6 uit?

Als de trailer gepubliceerd is, weten we waarschijnlijk ook met zekerheid wanneer de game uitkomt. Uitgever Take-Two Interactive stelde eerder dit jaar dat het bedrijf in fiscaal jaar 2025 (dat is tussen 1 april 2024 en 31 maart 2025) significant meer geld zal verdienen. Een release in 2024 is dus niet onwaarschijnlijk. Wel zijn games van Rockstar in het verleden vaak uitgesteld.

Op welke platformen kan ik GTA 6 spelen?

Het is waarschijnlijk dat Grand Theft Auto 6 verschijnt voor de PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Wel is het mogelijk dat de pc-versie later dan de consoleversie verschijnt, zoals in het verleden bij Rockstar Games ook vaak is gebeurd.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.