Elk wiel een eigen motor: zo willen Kia en Hyundai auto's ruimtelijker maken

©Kia

Elk wiel een eigen motor: zo willen Kia en Hyundai auto's ruimtelijker maken
4 december 2023 om 16:54

Hyundai en Kia introduceren een elektrische motor met overbrenging voor in elk wiel. Een systeem dat ruimte in de auto moet opleveren.

Veel elektrische fietsen en scooters hebben een elektrische motor in het wiel. Het wijlen Lightyear had ook elektrische motoren in de wielen. Op het eerste gezicht lijken er dan ook vooral voordelen te zitten aan een elektrische motor in je wiel. Meer ruimte in de auto en minder verlies in je aandrijflijn.

Er zijn ook belangrijke nadelen: ze zijn vaak niet goedkoop, ze krijgen alle klappen van de auto omdat ze nog voor de schokdempers zitten en je wielen worden er zwaar van, wat niet goed is voor het rijgedrag van je auto. Probeer maar eens een atletiekwedstrijd te winnen op kistjes: dat is ongeveer het effect.

Koreanen zien veel mogelijkheden

Desondanks zijn de Koreaanse slimmeriken begonnen aan de ontwikkeling van het Uniwheel. In hun woorden: “Niet alleen is er in elk individueel wiel een compacte motor te vinden, ook het aandrijf- en veersysteem is erin opgenomen. Het resultaat is een scala aan nieuwe ontwerpmogelijkheden en een veilig en comfortabel weggedrag, waarbij de vermogensafgifte op elk wiel constant is, ongeacht de rijomstandigheden”. Het klinkt een beetje alsof Kia claimt de Perpetuum Mobile uitgevonden te hebben, maar afgaande op de plaatjes lijken ze in ieder geval een stuk verder te gaan dan bijvoorbeeld Lightyear. Een as die kan bewegen ten opzichte van de aandrijflijn, bijvoorbeeld.

Voorlopig is de Uniwheel nog een speeltje voor in het laboratorium. Als het geschikt blijkt voor massaproductie, lees je het hier op Bright.nl!

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.