© Borg Energy Storage

Deze thuisbatterij gaat 50 jaar lang mee en voorziet je huis van warm water

Deze thuisbatterij gaat 50 jaar lang mee en voorziet je huis van warm water

05-12-2023 21:32 Laatste update: 21:38

Het Nederlandse bedrijf Borg Energy Storage maakt zich klaar om zijn thuisbatterij op de markt te brengen. Die zal vanaf volgend jaar geleverd worden aan de eerste klanten.

De thuisbatterij van Borg Energy Storage is eigenlijk een soort thermisch vat met een volume van vier kubieke meter, die je onder de grond begraaft. De batterij heeft een opslagcapaciteit van rond de 200 kilowattuur. Je laadt hem op met thermische energie uit zonnepanelen, warmtepompen of andere bronnen van energie. Volgens Borg verliest de batterij slechts 1 procent van zijn lading per dag als die niet wordt gebruikt.

De batterij 'gaat minimaal 50 jaar mee', vertelde mede-oprichter Joost Spanjer aan Solar Magazine. "Warmteopslag is veel efficiënter dan elektrische opslag. Daarom ontwikkelden wij een thermische batterij, voldoende om woningen dagen van warm water te voorzien."

7000 potentiële klanten

Volgens Spanjer zal de batterij voornamelijk worden opgeladen tijdens momenten dat de elektriciteitsprijzen laag of negatief zijn, bijvoorbeeld wanneer er een overproductie is uit zonne-energie of windenergie. Als er een overvloed aan zon is, zal ook het water verwarmd worden. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat een groot aantal van deze batterijen gebruikt worden om het stroomnet uit te balanceren, maar 'dat is nog toekomstmuziek', zegt Spanjer.

Intussen hebben al zo’n 7000 mensen interesse getoond in de batterij. Daarvan hebben zo’n 60 een intentie tot aankoop ondertekend, aldus Spanjer. Met het geld van hun aanbetalingen heeft het bedrijf geïnvesteerd om de productie op te schalen. De eerste exemplaren zullen in het voorjaar geleverd worden.

Niet goedkoop

De thuisbatterij van Borg kost 15.000 euro inclusief btw. Daarbij zijn de kosten van het grondwerk en de installatie niet inbegrepen. Volgens Spanjer zullen klanten die kosten kunnen terugverdienen op zo’n 5 tot 15 jaar, afhankelijk van het energieverbruik en de prijzen. 

Lees meer nieuws over energie.