©QST

AI kan beelden waar je aan denkt herkennen en reconstrueren

AI kan beelden waar je aan denkt herkennen en reconstrueren

06-12-2023 23:58 Laatste update: 07-12-2023 01:38

Wetenschappers kunnen met behulp van AI de beelden waar mensen aan denken reconstrueren met een nauwkeurigheid van 76 procent. Na het meten van hersengolven kunnen algoritmes raden waar de gedachte over gaat. De resultaten zijn een stuk beter dan voorgaande systemen, maar soms zijn ze nog altijd lastig herkenbaar.

Japanse wetenschappers zetten een nieuwe methode in om met AI beelden uit menselijke hersengolven te reconstrueren. Ze gebruiken hiervoor een zogeheten Bayesiaanse schattingraamwerk, dat zowel beelden die mensen zagen als beelden waaraan ze dachten, met succes kan reconstrueren. Dat gebeurt door hersengolven te meten met sensoren. De nauwkeurigheid was 75,6 procent. Maar het verschilt nogal per geval of je goed kunt herkennen wat het is.

Proefpersonen bekeken eerst 1200 verschillende beelden, terwijl hun hersengolven werden gemeten. Daarna kregen ze een andere foto te zien dan die 1200. Een half uur tot een uur later kregen ze de vraag om te denken aan het beeld dat ze hadden gezien. Een generatieve AI-tool reconstrueerde daarna het beeld op basis van hun hersenactiviteit. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neural Networks.

Complexere beelden

De onderzoekers van het Japanse instituut voor Quantum Science and Technology (QST) zeggen dat dit werkt met allerlei soorten beelden, waaronder landschappen en complexe figuren. Tot nu toe was het op deze manier reproduceren van beelden op basis van hersenactiviteit alleen mogelijk als de proefpersoon ze echt zag, of als het vrij makkelijke beelden waren, zoals gezichten, letters of eenvoudige figuren.

Voorgaande methoden hadden een nauwkeurigheid van rond 50 procent, waardoor de Japanners zeggen dat dit een grote stap vooruit is. Onderzoeker Kei Majima spreekt in een Japanse krant van een 'monumentale prestatie'.

Dromen reconstrueren

De ontwikkelingen zouden zelfs kunnen leiden tot nieuwe vormen van communicatie waarbij geen woorden nodig zijn en alleen gedachten volstaan. De onderzoekers zien ook toepassingen in het reconstrueren van 'verschijnselen als illusies, hallucinaties en dromen'.

Lees meer nieuws over wetenschap.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.