©Ample

Nooit meer aan de lader: zo vervangt Fiat je lege accu razendsnel

Nooit meer aan de lader: zo vervangt Fiat je lege accu razendsnel

7 december 2023 om 16:59
Laatste update: 7 december 2023 om 21:49

Autofabrikant Stellantis heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Ample, om samen een systeem te bouwen waarbij batterijen van elektrische auto’s snel vervangen kunnen worden. Hiermee kan een leeggelopen auto binnen vijf minuten weer vol de weg op.

Ample en Stellantis gaan het batterijsysteem eerst maken voor een vloot aan gedeelde Fiat 500e-auto’s in Spanje, maar mettertijd hopen de bedrijven dat het ze dit kunnen uitbreiden naar heel Europa en de Verenigde Staten.

Elektrische auto’s hebben vaak lange tijd nodig om weer op te laden als de batterij leeg is. Het nieuwe systeem van Ample moet dat bij de Fiats oplossen. Door de auto in een speciaal station te rijden wordt hij omhooggetild en vervangt een robot de modulaire batterijen met een nieuwe, opgeladen modellen.

Precies de juiste accu's

De onderkant van de auto’s hangt vol met accu’s, maar het systeem weet precies welke daarvan leeg zijn en welke nog niet worden vervangen. Een leeggelopen auto zou binnen vijf minuten de weg weer op kunnen.

Door het systeem eerst in Spanje te testen, kunnen de autofabrikant en batterijvervanger zien hoe het op grotere schaal werkt. Zodra deze test bevalt kunnen ze uitbreiden naar andere steden en uiteindelijk ook meerdere landen.