©Unsplash

Chrome gebruiken zonder Google wordt simpel: 'Browser krijgt nieuw keuzescherm'

Chrome gebruiken zonder Google wordt simpel: 'Browser krijgt nieuw keuzescherm'

10-12-2023 14:18

Google onderzoekt een nieuwe mogelijkheid in Chrome om je zelf te laten kiezen welke zoekmachine je wilt gebruiken. Je krijgt dan wanneer je Chrome in gebruik neemt een keuzescherm waarin je een standaardzoekmachine selecteert. Zo worden gebruikers er bewust van gemaakt dat het niet per se het standaard Google hoeft te zijn, maar dat bijvoorbeeld DuckDuckGo ook een optie is.

Op Android-telefoons en -tablets bestaat deze functie al langere tijd. Wanneer je een nieuw apparaat instelt, dan krijg je de keuze welke zoekmachine je standaard wenst te gebruiken. Tik je op een linkje, dan zal die zoekmachine openen om je de inhoud te tonen. Je kunt ook nu binnen Chrome de standaardzoekmachine wijzigen, maar het is niet een mogelijkheid die je bij het in gebruik nemen van de browser standaard als vraag krijgt. Straks dus wel, al geldt het alleen voor mensen die Chrome op de desktop gebruiken, dus een computer of laptop. Daarnaast komt het alleen voor Europese gebruikers beschikbaar.

Standaardzoekmachine kiezen

Althans, dat is wat er wordt verwacht. Google zelf heeft nog geen uitspraken gedaan over de nieuwe functie, maar het werd ontdekt in een testversie van Chrome. X-gebruiker Leopeva ziet dat er een zoekmachinekeuzescherm bij is gekomen. Je krijgt daarin de keuze uit zoekmachines die in jouw regio populair zijn. Dat betekent dat iemand in Spanje mogelijk andere zoekmachines te zien krijgt dan iemand in Noorwegen.

In Nederland hadden we vroeger wel Ilse als populaire zoekmachine, maar vandaag de dag gebruiken we vooral wereldwijde zoekmachines. De verwachting is dan ook dat Google, Bing, DuckDuckGo en Yahoo in het lijstje van onze regio voorbij zullen komen.

Afgedwongen door de EU

Dat de nieuwe zoekmachinekiezer in Chrome alleen in Europa als keuzeoptie bij het instellen zou verschijnen, is niet toevallig. Google zou onder de optie 'meer informatie' hebben gezet dat je de keuze voor een standaard zoekmachine krijgt door 'een wet in je regio'. Die wet is waarschijnlijk de gloednieuwe Digital Markets Act van de EU, die bedoeld is om de macht van grote techbedrijven in te dammen en burgers meer keuze te geven.

Iets wat dus vrij letterlijk naar voren komt met deze zoekmachinefunctie binnen Chrome. De Google-browser is aangemerkt als 'poortwachter' en er is dus extra aandacht voor, zeker als die Digital Markets Act in maart 2024 in werking treedt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.