©Ben Pless

Deze pil vervangt je Apple Watch

Deze pil vervangt je Apple Watch

13-12-2023 16:44 Laatste update: 18:34

Met deze pil ter grootte van een vitaminepil kun je hartslag, ademhaling en slaap bijhouden - maar dan moet je dit knappe stukje technologie wel doorslikken. Durf jij het aan?

Het digitale gezondheidsbedrijf Celero Systems ontwikkelt een elektronische pil die de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur kan meten vanuit de binnenkant van de maag. Eerst wil het bedrijf zich richten op mensen met een chronische aandoening. Zij kunnen de digitale capsule gebruiken om hun vitale functies thuis te controleren. In de toekomst hopen ze de pil te gebruiken als een soort intern alarmsysteem voor overdoses.

De metingen die de pil kan doen, kosten nu nog veel geld via alternatieve methoden zoals een vingerklem. Patiënten kunnen een thuistest aanvragen waarbij ze 's nachts een ademhalingsmonitor om hun vinger dragen. Maar dit kan nog steeds honderden euro's kosten en het is niet altijd accuraat. De pil kan de ademhaling niet rechtstreeks meten, alleen variaties in de hartslag die vermoedelijk worden veroorzaakt door de ademhaling. Zo is het mogelijk om de long bewegingen bij te houden zonder het gevaar dat het apparaat van het lichaam valt.

De controlepil van Celero is niet echt een pil in de traditionele zin van het woord. Het is een plastic capsule, ongeveer zo groot als een grote multivitamine, gevuld met kleine sensoren, een microprocessor, een radioantenne en batterijen.

In je lichaam

De capsule blijft intact tijdens zijn reis door het spijsverteringsstelsel en houdt alle elektronica veilig tot hij een paar dagen later in het toilet belandt. Ondertussen worden alle metingen draadloos doorgestuurd naar een laptop waarop een onderzoeker, arts of zelfs de patiënt ze zelf kan bekijken. Voor zover Ben Pless, CEO van het bedrijf, weet is Celero's inslikbare pil het eerste apparaat dat hart- en ademhalingsactiviteit op deze manier bij mensen meet.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.