©GM

General Motors waarschuwt: 'Apple CarPlay en Android Auto zijn onveilig'

General Motors waarschuwt: 'Apple CarPlay en Android Auto zijn onveilig'

14 december 2023 om 14:53
Laatste update: 14 december 2023 om 19:04

Het plan van General Motors om Apple CarPlay en Android Auto uit te faseren kwam voor veel mensen rauw op hun dak. De geliefde telefoonkoppeling met je auto is voor veel autokopers een must. Maar dat blijkt volgens de automaker toch niet zo veilig te zijn.

Tim Babbitt, hoofd van infotainment binnen General Motors, denkt dat vastlopers, verbroken verbindingen en bugs met CarPlay en Android Auto ervoor zorgen dat bestuurders naar hun telefoon kijken. “Dit haalt het doel van het besturen van je telefoon via het display weg”, aldus Babbitt

Klanten zouden bovendien de auto de schuld geven bij problemen, terwijl autofabrikanten er soms niets aan kunnen doen. Het probleem ligt dan in de systemen van Android en Apple. Babbitt beweert dat de kans kleiner is dat bestuurders hun telefoon pakken bij een ingebouwd systeem. Dat systeem zou dan minder buggy moeten zijn dan bij Carplay en Android Auto.

Gebruik dan gewoon een kabel

De problemen die Babbitt noemt met CarPlay en Android Auto lijken vooral te maken te hebben met het draadloos gebruik, maar Babbitt vreest dat een bedraad alternatief weinig oplost. Android-telefoons zouden gevoelig zijn voor compatibiliteitsproblemen tussen de auto en alle verschillende telefoonfabrikanten die Android gebruiken.

Eigen systeem

Auto’s van General Motors gebruiken het Ultifi-systeem, waarmee je Google-apps zoals Google Maps en de Assistent voor navigatie gebruikt. Daar schuilt ook grof geld achter voor het bedrijf: General Motors verdient er aan via een abonnementsmodel.

Met dit abonnement kun je extra functies kopen voor beveiliging, communicatie met hulpdiensten en navigatie. General Motors verwacht dat ze in 2030 zo’n 25 miljard dollar zullen verdienen met deze abonnementen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.