© Unsplash

Threads nu ook in Europa beschikbaar: is dit de nekslag voor X?

Threads nu ook in Europa beschikbaar: is dit de nekslag voor X?

14 december 2023 om 12:08
Laatste update: 17 december 2023 om 09:28

Threads, het X-alternatief van Meta, is donderdag in Europa van start gegaan. Lange tijd was de app hier niet bereikbaar, omdat hij nog moest voldoen aan Europese regelgeving.

Met Threads wil Meta direct concurreren met het voormalige Twitter, dat onder de naam X steeds dieper in de problemen zit. Naast Threads kwamen ook Twitter-alternatieven BlueSky en Mastodon recent van de grond.

Qua opzet lijkt Threads erg op Twitter, met een tijdlijn vol korte berichten. Daarbij ligt weinig nadruk op nieuws en actualiteit: Threads moet vooral gebruikt worden om persoonlijke dingetjes te delen.

Eerst nog niet in Europa

Afgelopen zomer ging Threads al van start in onder meer de Verenigde Staten, waar het in korte tijd al maar liefst 100 miljoen gebruikers had. Via een omweg kon het platform toen al in Europa worden geblokkeerd, maar dit werd later door het techbedrijf geblokkeerd.

Meta vreesde dat de site afgelopen zomer nog niet voldeed aan Europese regelgeving. De directe koppeling met sociaal fotonetwerk Instagram zou het platform een oneerlijk voordeel kunnen geven, iets waar Brusselse toezichthouders streng tegen handhaven.

Met de Europese introductie heeft Threads maatregelen genomen om dat te voorkomen. De site kan los van Instagram worden gebruikt, waardoor hij meer op eigen kracht opereert.

Musk inruilen voor Zuckerberg

Vermoedelijk zal Threads een populair alternatief worden voor Twitter-gebruikers die klaar zijn met het beleid van Musk. Al ruilen ze daarmee de ene techmiljardair in voor de ander: Meta’s Mark Zuckerberg stond afgelopen jaren ook vaak centraal bij schandalen, vooral over hoe zijn bedrijf omgaat met de privacy van gebruikers.

Je kunt Threads gebruiken via de website of respectievelijke apps. Wij zitten trouwens ook meteen al op Threads. Je vindt ons onder de gebruikersnaam bright_nl.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.