©Unsplash

'PlayStation 5 Pro komt in september met AI voor mooier beeld'

'PlayStation 5 Pro komt in september met AI voor mooier beeld'

16-12-2023 20:30 Laatste update: 17-12-2023 09:24

De PlayStation 5 Pro is nog niet officieel aangekondigd, maar het gonst van de geruchten over de mogelijk aankomende console van Sony. Zo zou het bedrijf zijn eigen DLSS ervoor hebben ontwikkeld, waarmee dankzij kunstmatige intelligentie mooiere beelden kunnen worden gecreëerd.

Volgens gamejournalist Jeff Grubb is het zeker: de PlayStation 5 Pro verschijnt rond september 2024. Waar de PlayStation 5 eerder al werd opgevolgd door een Slim, lijkt er nu een Pro in de maak te zijn voor de gameconsole. Hiermee volgt Sony dezelfde lijn als bij de voorganger: PlayStation 4 heeft ook een Pro-versie. Het idee is dat zo’n variant wat stevigere specificaties heeft. Denk aan bijvoorbeeld een snellere processor of meer geheugen, maar ook een verbetering van hoe games eruitzien. 

Sony's eigen AI

Dat laatste is volgens Grubb iets waarvoor Sony zelfs zijn eigen DLSS heeft ontwikkeld. Een Deep Learning Super Sampling-systeem waarbij kunstmatige intelligentie ervoor zorgt dat de grafische kwaliteit en de resolutie van spellen wordt verbeterd. Dat komt omdat de AI dankzij het verwerken van heel veel beelden heeft geleerd om in te vullen wat er op een lege plek moet komen of, als het geen lege plek is, de inhoud te verbeteren. Er is minder ruis in je beeld en dat betekent dat objecten scherper worden weergegeven.

Dit wordt ook vandaag de dag al toegepast en zien we bijvoorbeeld bij Nvidia op de PC. Zijn videokaarten zijn voorzien van deze techniek om de grafische prestaties van de computer te verbeteren. DLSS betekent dat je geen extra hardware nodig hebt, omdat met software al een toename wordt bereikt in de kwaliteit van de gamebeelden.

PlayStation 5 Pro

Sony is niet het enige gamebedrijf dat zelf met zo’n eigen systeem op de proppen zou komen. Ook Nintendo schijnt eraan te werken voor de opvolger van de Nintendo Switch-gameconsole. Over beide consoles is er verder nog weinig bekend, al kan daar in het geval van PlayStation 5 Pro wel verandering in komen: Sony zou recent de ontwikkelaars-PlayStations al richting gameontwikkelaars hebben verzonden. Zij kunnen vervolgens met het apparaat aan de slag om hun nieuwe spellen goed speelbaar te maken op die console. Alleen zijn er weleens mensen die uit enthousiasme hun mond voorbij praten. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.