© Activision Blizzard

Activision Blizzard moet 54 miljoen dollar ophoesten om seksuele intimidatie

Activision Blizzard moet 54 miljoen dollar ophoesten om seksuele intimidatie

17-12-2023 14:13 Laatste update: 14:46

Videogamereus Activision Blizzard heeft besloten om voor zo’n 54 miljoen dollar (49,5 miljoen euro) te schikken in een rechtszaak waarin werd beweerd dat in het bedrijf een ‘cultuur van seksuele intimidatie’ heerste.

Het Californische departement Burgerrechten (CRD) klaagde het gamebedrijf in 2021 aan omdat het naar verluidt een naar vrouwen toe giftige cultuur aanmoedigde. In de aanklacht werd beweerd dat vrouwen werden onderworpen aan seksuele intimidatie en discriminatie. Zij liepen door de cultuur promoties mis en werden bovendien minder betaald voor dezelfde banen. Bovendien berichtten de Amerikaanse media dat ceo Bobby Kotick al jaren op de hoogte was van de vermeende wanpraktijken.

In een persbericht heeft het CRD vrijdagavond laten weten dat het tot een overeenkomst is gekomen met Activision Blizzard. Het bedrijf zal schikken voor een bedrag van zo’n 54 miljoen dollar. Ongeveer 46 miljoen daarvan gaat naar een fonds voor de compensatie van werknemers. Het gaat vooral om vrouwen die tussen 12 oktober 2015 en 31 december 2020 werkzaam waren bij het bedrijf. 

Gelijke kansen

Ook zal Activision Blizzard stappen ondernemen om te verzekeren dat vrouwelijke werknemers binnen het bedrijf gelijke kansen krijgen. Hiervoor neemt het een onafhankelijke consultant in de arm. De rest van het geld, ruim 8 miljoen dollar, zal worden uitbesteed aan liefdadigheidsinstellingen die zich bezighouden met gendergelijkheid op de werkvloer. Ook instellingen die vrouwen in de techindustrie bevorderen, krijgen een deel van het geld.

Maar ook het CRD moet water bij de wijn doen. In de aanklacht staat volgens The New York Times dat geen enkele rechtbank of onderzoek de beschuldigingen van ‘systematische of wijdverspreide seksuele intimidatie’ kon bewijzen. Ook kon niet worden aangetoond dat Bobby Kotick iets heeft misdaan. Wat wel bewezen werd, is de wijdverspreide genderdiscriminatie, zegt het CRD. 

Overname door Microsoft

De uitspraak komt er slechts twee maanden nadat Microsoft de gamereus opkocht. Daar telde het maar liefst 69 miljard dollar voor neer, omgerekend een slordige 63 miljard euro. Microsoft maakte slechts maanden nadat het CRD de aanklacht indiende voor het eerst bekend dat het van plan was Activision Blizzard te kopen. De kans is dus groot dat Microsoft werk zal maken van een grote schoonmaak binnen het gamebedrijf van Bobby Kotick. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.