©Unsplash

Bedrijf claimt tool te hebben die voor adverteerders meeluistert via je telefoon

Bedrijf claimt tool te hebben die voor adverteerders meeluistert via je telefoon

17-12-2023 16:05 Laatste update: 16:17

Je hebt een gesprek over een bepaald product en even later zie je er een advertentie van op social media. Toeval? Niet meer. Een gerenommeerd advertentiebedrijf zegt een tool te hebben ontwikkeld die ervoor zorgt dat je telefoon of televisie met je mee kan luisteren en vervolgens op basis van je gesprekken advertenties toont. 

De Cox Media Group (CMG) heeft een nieuwe advertentiestrategie die alles te maken met AI. De tool heet Active Listening en hierbij luistert het bijvoorbeeld mee naar gesprekken die je met je vrienden hebt terwijl je telefoon in je zak zit. Vervolgens weet de tool waar je op dat moment mee bezig bent en zal het je dan ook advertenties serveren die daarop aansluiten, laat 404 Media weten.

Geen Black Mirror

CMG, dat onder andere werkte met Google en Microsoft, steekt het bestaan van de nieuwe software ook niet onder stoelen of banken. Op de website staat: "Wat zou het voor jouw bedrijf betekenen als je zich kon richten op potentiële klanten die in hun dagelijkse gesprekken actief praten over hun behoefte aan jouw diensten? Nee, het is geen Black Mirror aflevering - het is Voice Data en CMG heeft de mogelijkheden om het in jouw zakelijk voordeel te gebruiken."

De AI-tool zou nu beschikbaar zijn en het zou helpen om een heel specifieke doelgroep te bedienen. Bedrijven kunnen de tool gebruiken om informatie te krijgen over op welke locaties en door welke leeftijdscategorieën er over hun product wordt gesproken. Op die manier weet een bedrijf veel specifieker waar het aanwezig moet zijn om zich in de kijker te spelen bij deze doelgroep. 

AI en privacy

Of de tool echt bestaat is niet helemaal duidelijk: het kan ook een manier zijn voor CMG om zichzelf in de kijker te spelen op dit gebied of om de discussie rondom AI en hoe ver je kunt gaan aan te zwengelen. Ze spelen immers in op iets dat veel telefoongebruikers al eens hebben opgemerkt: ‘Het lijkt wel alsof mijn telefoon meeluistert!’ is een veelgehoorde uitspraak. Vaak wordt het in verband gebracht met slimme assistenten zoals Alexa en Google Assistent, die immers ook daadwerkelijk meeluisteren om waar te nemen of je ze roept. Of ze deze data ook doorgeven is echter nooit bewezen.

Bovendien mag dit alles ook niet zomaar. Er zijn strenge privacyregels waaraan bedrijven moeten voldoen en het klinkt alsof dit soort technologieën niet aan dit soort wet- en regelgeving voldoen. Mocht de tool dus wel bestaan, dan krijgen CMG of de bedrijven die die software inzetten waarschijnlijk te stellen met privacywaakhonden en bijvoorbeeld de EU.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.