© Pole to Pole EV

Primeur: Elektrische auto reed van noord- naar zuidpool

Primeur: Elektrische auto reed van noord- naar zuidpool

18-12-2023 13:29

Voor het eerst is het gelukt om met een elektrische auto van pool naar pool te reizen. Een aangepaste Nissan Ariya EV heeft in negen maanden ruim 27.000 kilometer afgelegd.

De Schotse avonturiers Chris en Julie Ramsey hebben eindelijk hun eindbestemming gehaald na een negen maanden durende expeditie. Het echtpaar bereikte hun bestemming op 15 december, maar kon het nieuws pas delen nadat de satellietverbinding later was hersteld. 
   

 
 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pole to Pole EV (@poletopoleev)

Om tegen alle elementen bestand te zijn is de Nissan voorzien van grotere 39 inch-banden plus bijpassende wielkasten, samen met wat ijsvriendelijke uitrusting en versteviging van de carrosserie. De aandrijflijn en ophanging waren wat hoger, meldt Electrek.

Elektrisch laden via diesel

Afhankelijk van het weer gebruikte het duo een windturbine van 5 kW of een prototype van een hybride oplaadoplossing op zonne-energie om hun Ariya van stroom te voorzien. 

Als dat niet lukte, waren er momenten waarop ze moesten terugvallen op hun benzinegenerator - een verplichte uitrusting voor het doorkruisen van de Arctische gebieden. 

Tekort aan laadpalen

Tijdens de noordelijke rit door Amerika was het relatief eenvoudig beschikbare opladers langs de weg te vinden. 

In het zuiden was het een ander verhaal, maar ‘Pole To Pole EV’ werkte samen met Enel X Way, een leverancier van laadoplossingen voor elektrische voertuigen, om opladers te installeren langs hun route door Midden- en Zuid-Amerika. Daar is het laadnetwerk niet groot genoeg om je vrij te kunnen verplaatsen met een elektrische auto. Enel X Way heeft beloofd om deze nieuwe laders beschikbaar te stellen voor het grote publiek publiek en zo zijn elektrische laadstations uit te breiden.