© Unsplash

Wetenschappers praten met een walvis: 'Opmaat naar communicatie met aliens'

Wetenschappers praten met een walvis: 'Opmaat naar communicatie met aliens'

18-12-2023 21:59 Laatste update: 22:16

Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd te communiceren met een walvis. "Een eerste stap richting communicatie met buitenaards leven", zeggen ze.

De 38-jarige bultrugwalvis uit Zuidoost-Alaska genaamd Twain zal verrast hebben opgekeken toen hij plots een begroeting hoorde vanaf een boot. Het geluid, dat werd afgespeeld via onderwaterspeakers, bleek voor Twain in ieder geval voldoende aanleiding om te reageren met haar eigen begroetingsoproep. Een kort gesprekje dus, maar volgens de wetenschappers van het SETI Institute en UC Davis toch een primeur.

Geheime frequentie

Het opmerkelijke aan deze ontdekking is dat de walvissen normaal gesproken alleen reageren op soortgenoten onder een speciale frequentie. Nu veranderde Twain haar frequentie dus als reactie op het uitgezonden bericht, dat volgens onderzoekster Dr. Brenda McCowan van UC Davis het bewijs levert dat de walvis wel degelijk een gesprekje voerde met de opgenomen oproep door middel van spiegelgedrag.

Dr. Fred Sharpe van de Alaska Whale Foundation geeft aan dat bultrugwalvissen uiterst intelligent zijn, complexe sociale systemen hebben, gereedschap kunnen maken (denk aan netten van bubbels om vis te vangen) en uitgebreid kunnen communiceren door middel van liedjes en sociale oproepen. Oftewel: ze blijken een zeer geschikte gesprekspartner in aanloop met gesprekken met nog intelligenter leven.

Baas boven baas

Hoewel walvissen qua uiterlijk niet zoveel gemeen hebben met aliens, denken de wetenschappers dat contact met buitenaards leven de volgende stap kan zijn. Dr. Laurence Doyle van het SETI Institute heeft in ieder geval hoop en geeft aan dat onze huidige technologische beperkingen de reden kunnen zijn dat we nog altijd niets hebben gehoord van aliens, maar dat zij wellicht wel degelijk met ons proberen te communiceren.

Volgens de onderzoekers zouden aliens namelijk mogelijkerwijs contact willen maken met zogeheten 'hoogenergetische pulsen', een nieuwe theorie die stelt dat er ergens in het centrum van de Melkweg informatie van buitenaardse wezens wordt uitgezonden. Maar doordat we geen manier hebben om te weten hoe buitenaardse wezens zouden kunnen communiceren, oefenen de onderzoekers voorlopig met walvissen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.