©Cnet

Huh, geen Apple Watch meer te koop in de VS? Dit is er aan de hand

Huh, geen Apple Watch meer te koop in de VS? Dit is er aan de hand

18-12-2023 21:22 Laatste update: 22:15

Apple mag vanaf donderdag twee modellen van de Apple Watch niet meer verkopen in de Verenigde Staten. Voor de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 geldt vanaf die dag een verkoopverbod. 

Vanaf deze week mogen de twee nieuwe Apple Watch-modellen niet meer verkocht worden in de VS. Dat heeft de International Trade Commission (ITC) beslist. Het is het gevolg van een langlopend geschil tussen Apple en het medische techbedrijf Masimo over bepaalde medische technologie die Apple in zijn slimme horloges gebruikt. De timing is voor Apple uiterst ongelukkig, zo vlak voor de feestdagen.

Kerstman in tijdsnood

Het vonnis betekent dat de Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch Series 9 vanaf donderdag niet meer te bestellen zijn op de Amerikaanse website van Apple. De fysieke winkels van Apple mogen de horloges niet meer verkopen na 24 december. Oftewel, de Kerstman heeft nog een paar dagen de tijd om snel nog wat inkopen te doen om alle verlanglijstjes te kunnen afkruisen.

De enige persoon die voor verandering kan zorgen in de zaak is niemand minder dan president Joe Biden. Hij zou in theorie nog zijn veto kunnen geven over de uitspraak, maar hij zal het wellicht te druk hebben met andere zaken (de presidentiële herzieningsperiode loopt af op 25 december). Voorlopig heeft Biden nog niet ingegrepen. 

Elders te koop

Apple benadrukt in ieder geval dat het dus alleen gaan om de twee genoemde modellen, omdat alleen deze bechikken over functies om je bloedzuurstof te bewaken. De goedkopere Apple Watch SE, zonder deze sensor, blijven dus wel gewoon te koop. Daarnaast zullen winkels als Amazon en Best Buy de horloges vooralsnog wel mogen blijven verkopen, maar als de uitspraak wordt bevestigd, zullen ook zij moeten stoppen met de verkoop van de Ultra 2 en Series 9.

Patenten geschonden

In de eerste instantie werd Apple door de ITC beschuldigd van maar liefst 103 inbreuken op patenten. Later werd geoordeeld dat er sprake is van slechts twee inbreuken. Een stuk minder dan oorspronkelijk gedacht, maar blijkbaar alsnog voldoende om de Apple Watch-verkoop te bannen op een cruciaal moment in het jaar.

Apple is het daar niet mee eens en vindt het oordeel ongegrond en stelt dat het moet worden teruggedraaid. De iPhone-maker heeft meerdere redenen uiteengezet waarom het vindt dat de regering-Biden moet ingrijpen om het besluit nietig te laten verklaren. Zo is Apple van mening dat de beslissing negatieve gevolgen heeft voor de gehele economie.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.