©Unsplash

Google maakt het iets minder eng om apps van buitenaf te installeren

Google maakt het iets minder eng om apps van buitenaf te installeren

19-12-2023 12:30

Het sideloaden van apps, waarbij je ze van buiten de Play Store installeert, is al vrij eenvoudig op Android, maar met wijziging in Android wordt het nog eenvoudiger en moet een minder gevaarlijk gevoel geven.

Google heeft in september een schikking getroffen in een rechtszaak met ruim 30 Amerikaanse staten over zijn Play Store en Android-praktijken. De voorwaarden van de schikking werden op dat moment niet bekendgemaakt, maar het bedrijf heeft ze nu onthuld. Google heeft op zijn blog bevestigd dat het sideloaden van apps op Android makkelijker gaat maken.

Sideloaden

Google toont momenteel een pop-up-waarschuwing wanneer je een app probeert te sideloaden via een andere app. Dit menu laat je niet direct sideloading inschakelen, maar bevat in plaats daarvan een knop "instellingen" die je naar een tweede scherm brengt waar je deze functie kunt inschakelen.

Het lijkt er dus op dat deze twee schermen worden samengevoegd, wat voor een gebruiksvriendelijkere ervaring moet zorgen. Bovendien wordt de taal van de waarschuwing aangepast, zodat die minder afschrikwekkend is. De Amerikaanse staten klaagden dat die taal ervoor zorgde dat gebruikers de sideload-optie niet durfden te gebruiken. Android blijft er echter voor waarschuwen dat het sideloaden van apps “een risico vormt voor je telefoon en data”.

Betalen buiten de Play Store

Gemakkelijker sideloaden is niet de enige voorwaarde in de schikking. Het bedrijf bevestigde ook dat het nu alternatieve betalingsopties zal aanbieden in de Play Store voor in-app-aankopen. Het zal ontwikkelaars ook toestaan om verschillende prijsopties te tonen binnen de app. Bijvoorbeeld aanbiedingen via de website van de ontwikkelaar of een app-winkel van derden, zo kan een app-maker de commissie van 30 procent aan Google omzeilen.

Die verplichte afdracht is al jaren één van de grote pijnpunten van apps, die klagen dat zij dan permanent aan Google blijven afdragen als een gebruiker ooit eens een abonnement in een app heeft afgesloten, in plaats van via de site van de maker.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.