©Unsplash

Oneerlijke concurrentie: Adobe mag grootste concurrent tóch niet kopen

Oneerlijke concurrentie: Adobe mag grootste concurrent tóch niet kopen

19-12-2023 13:34

Adobe heeft zijn overname van ontwerpplatform Figma à 20 miljard dollar in de ijskast gezet. Beide bedrijven denken dat zij geen wettelijke toestemming voor de deal meer zullen krijgen die zij ruim een jaar geleden aankondigden. De markttoezichthouders hebben zich eerder kritisch uitgelaten over de overname.

Adobe en Figma hebben gezamenlijk besloten de overname af te blazen, schrijven de bedrijven in een verklaring. De twee bedrijven vonden dat er geen duidelijk pad is om de goedkeuringen van de Europese Commissie en de Britse CMA te krijgen. Beide toezichthouders hebben de afgelopen tijd bezwaar gemaakt tegen de overname.

“Adobe en Figma zijn het niet eens met de recente bevindingen van de toezichthouders, maar we zijn van mening dat het in ons eigen belang is om onafhankelijk verder te gaan”, aldus Shantanu Narayen, CEO van Adobe.

Grootste concurrent kopen

In de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn er zorgen ontstaan over de beoogde deal tussen Adobe en Figma. Dit zou Adobe te machtig maken en de concurrentie schaden. Figma is een van de grootste spelers op het gebied van ontwerpsoftware voor de interface van apps, en werd door dat succes een van de grootste concurrenten voor Adobe. De overname zou ervoor zorgen dat er een te dominante speler op de markt zou ontstaan.

Adobe heeft in september 2022 aangekondigd Figma te willen overnemen. Het bedrijf had 20 miljard dollar over voor Figma. Adobe moet het bedrijf nu 1 miljard dollar beëindigingsvergoeding betalen, omdat de deal is afgeketst. Het is niet duidelijk wat er nu gebeurt met Adobe XD. Die Figma-tegenhanger van Adobe is sinds aankondiging van de overname praktisch niet meer bijgewerkt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.