©Unsplash

Doxing vanaf volgend jaar strafbaar: hoge straffen voor delen privédata

Doxing vanaf volgend jaar strafbaar: hoge straffen voor delen privédata

19-12-2023 15:22

Vanaf 1 januari 2024 is doxing strafbaar in Nederland. Doxing is het moedwillig openbaar maken van persoonlijke informatie die kwaadwillenden kunnen gebruiken om mensen online of fysiek lastig te vallen.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanstaande strafbaarheid. De straf voor doxing varieert straks van geldboetes en werkstraffen tot gevangenisstraffen, voor mensen die vaker in de fout gaan. Er wordt ook rekening gehouden met het aantal slachtoffers en de gevolgen. Wanneer er doxing plaatsvindt tegen politici, journalisten en politieagenten, zullen de straffen hoger zijn dan normaal.

Steeds groter probleem

“Het is goed dat de wetgever een duidelijk signaal afgeeft door doxing strafbaar te stellen”, aldus Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal van het OM. “De gevolgen voor slachtoffers, en hun omgeving, kunnen namelijk heel groot zijn. Ook mensen met een publieke functie moeten hun werk in een democratische rechtsstaat zonder belemmeringen of intimidatie kunnen doen.”

Doxing gebeurt vooral via sociale media en chatgroepen. Bij het online doxen van een persoon is het doel om het slachtoffer angst aan te jagen. Doxing is een probleem dat steeds vaker voorkomt, onder meer bij wetenschappers, journalisten en ambtenaren. De Eerste Kamer heeft in de zomer van dit jaar een wetsvoorstel aangenomen om doxing strafbaar te stellen. Nu weten we dus zeker dat dat per 1 januari geldt in Nederland.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.