© Blue Origin

Raket van Jeff Bezos nu wél veilig geland maar achterstand op SpaceX blijft groot

Raket van Jeff Bezos nu wél veilig geland maar achterstand op SpaceX blijft groot

19-12-2023 20:13 Laatste update: 22:46

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceerde vandaag voor het eerst sinds september 2022 zijn herbruikbare New Shepard-raket. De lancering was een succes: zowel de booster als de ruimtecapsule landden weer veilig op aarde.

De lancering vond plaats rond 17.40 uur Nederlandse tijd. De New Shepard steeg op vanuit de lanceerbasis in de Amerikaanse staat Texas en bereikte enkele minuten later de rand van de ruimte. Na daar kort te vertoeven, daalde de raket terug naar de aarde, waar die verticaal landde, zo’n zeven minuten na de lancering. Een paar minuten daarna plofte ook de bijbehorende ruimtecapsule neer in het zand van de Texaanse woestijn.

Deze keer zaten er geen mensen in de capsule, die al een handjevol bemande vluchten achter de rug heeft. Wel aan boord waren 33 nuttige ladingen van een aantal particuliere klanten, alsook van NASA. Daarnaast werden zo’n 38.000 postkaartjes van studenten van over heel de wereld naar de rand van de ruimte gebracht. De missie, NS-24, was de 24e missie van Blue Origin.

Eerste vlucht in 15 maanden

Het was de eerste vlucht van de raket sinds september 2022. Toen mislukte een lancering door een oververhitte motor. De raket zelf stortte neer, maar de capsule kon veilig neerdwarrelen nadat die was losgekoppeld. Er bevonden zich toen geen passagiers aan boord. Volgens Blue Origin hadden die de lancering, indien die er wel waren, alsnog overleefd.

Toch moest Blue Origin van luchtvaartwaakhond FAA een aantal maatregelen nemen om te verzekeren dat New Shepard veilig is, voordat die weer de ruimte in zou mogen. Vijftien maanden en 21 aanpassingen later kon Blue Origin vandaag aantonen dat de raket weer klaar is om in actie te schieten. Het duurde zo lang omdat de FAA het bedrijf dwong om een aantal belangrijke motorcomponenten volledig opnieuw te ontwerpen.

Wat is de New Shepard?

De New Shepard is een volledig herbruikbare ééntrapsraket. Het voertuig is ontworpen voor suborbitale ruimtevluchten, waarbij passagiers enkele minuten gewichtloosheid ervaren aan de rand van de ruimte. De raket is, behalve mensen, in staat om nuttige ladingen in een lage baan rond de aarde te plaatsen.

Bekijk de lancering van NS-24:

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.