©NASA

Record: NASA verstuurt kattenvideo over 31 miljoen kilometer dankzij lasers

Record: NASA verstuurt kattenvideo over 31 miljoen kilometer dankzij lasers

20-12-2023 13:57 Laatste update: 19:02

NASA heeft op 11 december een HD-video uitgezonden vanaf een recordafstand van 31 miljoen kilometer. Dat is ongeveer tachtig keer de afstand tussen de aarde en de maan.

De mijlpaal maakt deel uit van een demonstratie van NASA-technologie gericht op het streamen van video's en andere gegevens met zeer hoge bandbreedte vanuit de diepe ruimte, waardoor toekomstige menselijke missies voorbij de baan om de aarde mogelijk worden.

"Deze prestatie onderstreept onze toewijding aan het bevorderen van optische communicatie als een belangrijk element om te voldoen aan onze toekomstige behoeften op het gebied van datatransmissie," vertelt NASA-adjunct-administrateur Pam Melroy. "Het vergroten van onze bandbreedte is essentieel voor onze toekomstige verkennings- en wetenschapsdoelen."

Bij de test werd een 15 seconden durende kattenvideo verzonden via een speciaal instrument, de ‘flight laser transceiver’. Het videosignaal had 101 seconden nodig om de aarde te bereiken, met de maximale bitsnelheid van 267 megabits per seconde. Het instrument, dat nabij-infrarood signalen kan verzenden en ontvangen, straalde een gecodeerde nabij-infrarode laser naar de Hale Telescoop in Californië. De video werd vervolgens live naar NASA in Zuid-Californië gestuurd, waar de video werd afgespeeld.

Het communicatiesysteem dat op 13 oktober in samenwerking met NASA's Psyche-missie werd gelanceerd, is ontworpen om gegevens vanuit de diepe ruimte te verzenden. Dat gebeurt met snelheden die tien tot honderd keer hoger liggen dan de ultramoderne radiofrequentiesystemen die momenteel door missies in de diepe ruimte worden gebruikt

Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor communicatie met hogere datasnelheden waarmee complexe wetenschappelijke informatie, HD-beelden en video's worden verzonden ter ondersteuning van de volgende reuzensprong van de mensheid: mensen naar Mars sturen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.