© Sony

PlayStation 5 meer dan 50 miljoen keer verkocht

PlayStation 5 meer dan 50 miljoen keer verkocht

20-12-2023 16:37

Sony’s PlayStation 5 (PS5) is inmiddels meer dan 50 miljoen keer verkocht. Dat terwijl die console tijdens schrijnende chiptekorten in de winkels.

De PS5 is sinds november 2020 te koop, wat betekent dat de 50 miljoen exemplaren in iets meer dan drie jaar is aangetikt. Die cijfers zijn vergelijkbaar met hoe de PlayStation 4 het eerder deed: die console ging drie jaar na verkoop ook voor de vijftig miljoenste keer over de toonbank.

Sony heeft het in een persbericht specifiek over consoles verkocht aan klanten. Dat is zeldzaam: meestal vertellen techbedrijven alleen hoeveel exemplaren naar winkels zijn verscheept en verklappen ze niet hoeveel daarvan zijn verkocht.

Coronaperikelen

De mijlpaal is voor de PS5 extra knap, want de console werd lange tijd geteisterd door chiptekorten. Door complicaties tijdens de coronapandemie kon de console slecht worden geproduceerd, waardoor de schappen lange tijd leeg waren. Het kleine beetje consoles dat verscheen was vaak in enkele tellen uitverkocht.

Het zou betekenen dat de console het wellicht nóg beter had gedaan onder betere omstandigheden, als de console makkelijker verkrijgbaar was. In zo’n situatie had de console de eerdere PlayStation 4 voorbij kunnen schieten.

Op naar de 155 miljoen

Het is afwachten of de PS5 zijn momentum nu weet te behouden. Sony zal nog even moeten doorknokken als ze er de best verkochte gameconsole ooit van willen maken: die eer gaat nu nog naar hun eerdere PlayStation 2, die in zijn gehele verkoopperiode 155 miljoen keer over de toonbank ging.