©Discovery Channel

Huh? PlayStation verwijdert gekochte tv-series van accounts gebruikers

Huh? PlayStation verwijdert gekochte tv-series van accounts gebruikers

4 december 2023 om 11:59

Jarenlang verkocht Sony films en series in de PlayStation Store. Nu wordt een gele reeks series van Discovery Channel verwijderd: zelfs wie ze gekocht had, heeft er straks geen toegang meer toe.

De wondere wereld van de digitale aankoop. Per 31 december 2023 kan Sony een hele reeks series niet meer aanbieden aan PlayStation-gebruikers. Jarenlang werden films en series verkocht en verhuurd via de PlayStation Store, iets waar Sony in 2021 al mee stopte vanwege de lage populariteit. Maar mensen die series dus wél kochten, raken ze nu alsnog kwijt.

Het gaat om bekende en minder bekende Discovery-series als Mythbusters, Cake Boss, Deadliest Catch en Man vs. Wild. Wie zulke series dus heeft gekocht en kon bekijken, kan dat per 2024 niet meer. Dat komt omdat de licentie tussen Sony en Discovery dan afloopt. En met digitale aankopen geldt eigenlijk: het is nooit écht van jou.

Van wie is het dan wel?

Bij digitale series en vooral bij films kan je vaak kiezen voor 'huren' of 'kopen'. Huren is simpel: je hebt dan vaak 48 uur om de film te bekijken. Kopen is ingewikkelder: je betaalt dan voor een licentie om de film zo vaak je wil te bekijken, met een hoop kleine lettertjes erbij. In die kleine lettertjes staan dan voorwaarden, zoals: 'wanneer de eigenaar de licentie terugtrekt, kan jij niet meer kijken'.

Dat laatste gebeurt nu in het geval van Sony, maar komt vaker voor. Bij het verdwijnen van online game-winkels gebeurt iets vergelijkbaars. Eerder dit jaar sloten bijvoorbeeld de digitale winkels voor de Wii U en Nintendo 3DS. Wie voor die platforms digitaal een game heeft aangeschaft, kan die nu niet meer downloaden.

Kopen van digitale dingen is in de praktijk dan ook meer een soort langdurige bruikleen. In het geval van games en software is dat nog deels begrijpelijk: ze worden door de tijd ingehaald, en werken op een gegeven moment gewoon niet meer.

'Als kopen geen eigendom is…'

Bij films en series is het vreemder: zelfs als je die dus koopt voor een specifiek apparaat, kan je ze niet tot het einde der dagen op dat apparaat bekijken. Bij fysieke aankoop is dat wel zo: koop je nu een Blu-ray, dan kan je die voor altijd blijven kijken op je Blu-rayspeler – tot één van de twee kapot gaat.

Een veelgehoorde leus rond dit onderwerp is dan ook: "als kopen geen eigendom betekent, dan is piraterij geen stelen". Dat sentiment is in de statistieken de afgelopen tijd terug te zien. Na jaren van tevredenheid onder gebruikers van streamingdiensten, is er dit jaar opeens weer een toename in het illegaal downloaden van films en series.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.