©Pexels

‘iMessage voor Android’ blijft verliezen bij kat-en-muisspel met Apple

‘iMessage voor Android’ blijft verliezen bij kat-en-muisspel met Apple

22-12-2023 12:25

Het is Apple weer gelukt om de chatdienst Beeper Mini offline te halen. De dienst zegt daar op zijn beurt weer een nieuwe oplossing voor te hebben, maar als Apple een manier vindt om het uit te schakelen, zegt Beeper dat het niet van plan is om het nog een keer te proberen.

Beeper heeft de strijd opgegeven om iMessage naar Android te brengen. Beeper heeft een nieuwe manier gevonden om Android-gebruikers iMessages te laten versturen vanuit de standaard berichten-app op het platform, maar heeft aangekondigd dat het stopt met het zoeken naar oplossingen. Het bedrijf wil zich in plaats daarvan richten op het bouwen van een eigen chat-app. 

"Elke keer dat de Beeper Mini uit de lucht gaat of onbetrouwbaar wordt gemaakt door Apple, krijgt de geloofwaardigheid van Beeper een klap. Het is niet meer te doen," aldus Beeper. "Hoe graag we ook willen vechten voor wat volgens ons een fantastisch product is dat echt zou moeten bestaan, de waarheid is dat we een kat-en-muisspel met het grootste bedrijf ter wereld niet kunnen winnen."

Toch een iPhone nodig

Wat begon als het downloaden van een eenvoudige app, is een steeds ingewikkelder proces geworden voor gebruikers van Beeper. De app gebruikt steeds weer andere kwetsbaarheden in Apple iMessage om de dienst naar Android te brengen, maar Apple kan die kwetsbaarheden steeds makkelijk dichten. Apple stelt dat het wel moet: de veiligheid van de eigen gebruikers zou in gevaar komen.

Beeper heeft de wanhopigste poging tot nu toe gedaan: gebruikers kunnen een jailbroken iPhone huren, of een eigen model jailbreaken, en die koppelen aan een Mac of Linux computer. Gebruikers kunnen de app gebruiken om hun iMessage-registratiecode te krijgen. Het enige probleem is dat ze de iPhone altijd op stroom moeten aansluiten en Wi-Fi moeten gebruiken. Het iMessage-verkeer loopt dan altijd via meerdere apparaten: gedoe, en niet per se veilig.

Politiek begint zich te mengen

Beeper gelooft nog steeds dat ze in hun recht staan. "In dit stadium lijken de acties van Apple om Beeper Mini te blokkeren steeds moeilijker te verdedigen," schrijft Beeper. "De enige mogelijke reden die ze nog hebben is dat ze misschien minder geld verdienen aan de verkoop van iPhones als iMessage beschikbaar zou zijn op Android."

In de VS zijn er inmiddels politici die zich met de zaak willen bemoeien. In dat land is iMessage veel populairder dan bij ons in Europa, waar WhatsApp veel groter is. WhatsApp is volgens de EU ook de enige ‘poortwachter’ onder de wet DSA, die regels stelt aan de grootste bedrijven. Die regels gelden niet voor Apple, dat met iMessage onder de regeling wist uit te komen – al wordt dat wel nader onderzocht.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.