Droom van Elon Musk in duigen: Hyperloop One stopt

©Virgin Hyperloop One

Droom van Elon Musk in duigen: Hyperloop One stopt
22 december om 13:09
Laatste update: 24 december om 10:47

Hyperloop One is bezig met het verkopen van zijn bezittingen, waaronder zijn testbanen. De meeste werknemers zijn al weg, maar op 31 december zal er een einde komen aan het werk van de laatste groep werknemers.

Hyperloop One, de futuristische start-up die beloofde ons met vliegsnelheden door bijna luchtloze buizen te laten zweven, stopt ermee volgens Bloomberg. Sinds de oprichting in 2014 heeft het bedrijf ongeveer 450 miljoen dollar aan durfkapitaal en andere investeringen opgehaald.

Het bedrijf kreeg drie jaar later de naam Virgin Hyperloop One, na het een investering van Richard Branson, Brits zakenman en oprichter van de Virgin Group. Dat bedrijf trok zich in november 2022 uit de samenwerking terug, daarna ging die weer verder onder zijn eigen naam, Hyperloop One. Virgin Group heeft destijds verklaard dat de hyperloopmaker zich meer wil richten op vrachtvervoer in plaats van personenvervoer.

Droom grotendeels in duigen

Hoewel er nog steeds een klein aantal start-ups zijn die hyperloops proberen te bouwen, is dit de ondergang van een van de grootste hyperloopbedrijven. Het lijkt het einde van de droom die Elon Musk in 2013 startte met zijn zogenaamde Alpha Paper.

Musk dacht dat aluminium capsules met passagiers of vracht door een luchtledige buis met snelheden tot 760 km/u kunnen worden getransporteerd. Deze buizen, die op pylonen staan of onder de grond verzonken zijn, zouden binnen of tussen steden gebouwd kunnen worden. Deze methode van transport werd door hem "vijfde manier van transport" genoemd en hij stelde dat het de manier waarop we leven, werken, handel drijven en reizen zou kunnen veranderen.

Musks tunnels

Er zijn nergens ter wereld hyperloops die op ware grootte bestaan. Musks test tunnel in Californië is niet langer in gebruik. Hij lijkt tegenwoordig meer interesse te hebben in het tweeten van antisemitische theorieën dan in het oplossen van het probleem van het autoverkeer. In Las Vegas graaft zijn Boring Company nog steeds ondergrondse gangen – maar dan als afsnijroutes voor Tesla-auto’s. Het lijkt erop dat het futuristische toekomstbeeld nog even op zich zal laten wachten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.