© Unsplash

Miljoenen pc's op de storthoop als Microsoft ondersteuning Windows 10 stopt

Miljoenen pc's op de storthoop als Microsoft ondersteuning Windows 10 stopt

23-12-2023 19:00

Uit onderzoek van marktanalist Canalys Research blijkt dat Microsofts plannen om de ondersteuning voor Windows 10 te beëindigen mogelijk grote gevolgen zullen hebben voor het milieu. De komende jaren zullen daardoor miljoenen pc’s op de vuilnisbelt belanden.

Microsoft kondigde eerder dit jaar aan dat het vanaf oktober 2025 geen gratis veiligheidsupdates meer zal bieden voor Windows 10-pc’s, meer dan tien jaar na de release. Gebruikers zullen die wel kunnen aanschaffen tot oktober 2028. De prijs daarvoor is nog niet bekend.

Daardoor zullen gebruikers onder druk komen te staan om te upgraden naar een nieuw systeem. En dat kan er wel eens voor zorgen dat zo’n 240 miljoen pc’s zullen worden weggegooid. Dat becijferde Canalys Research de afgelopen maanden. 

Werkende pc’s de vuilbak in

Het is niet zo dat die pc’s volledig waardeloos zullen zijn. Velen ervan zullen nog perfect werken. De crux van het verhaal, aldus Canalys, is dat de vraag naar apparaten die niet meer beveiligd kunnen worden laag zal zijn. 

Het stopzetten van veiligheidsupdates is niet de enige factor, stelt het onderzoeksbureau. Ook de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) speelt een rol. Naarmate de technologie aan populariteit wint, zullen veel mensen hun pc willen updaten om er volop mee aan de slag te kunnen. 

Kunnen ze worden gerecycled?

In computers kunnen verschillende materialen worden gerecycled, waaronder metalen zoals aluminium en koper, die vaak aanwezig zijn in bedrading en componenten. Gerecycled aluminium wordt gebruikt voor behuizingen en koellichamen, terwijl gerecycled koper wordt ingezet voor elektrische bedrading. 

Kunststoffen zoals ABS en polycarbonaat kunnen ook worden hergebruikt voor nieuwe behuizingen. Glas uit monitoren is recyclebaar en kan worden gebruikt voor nieuwe schermen. Ook bevatten printplaten (PCB's) in computers waardevolle metalen zoals goud en zilver. Er is dus wel hoop voor de curculaire economie, maar het beste is natuurlijk als pc's langer kunnen worden gebruikt en er geen nieuwe hoeven te worden gekocht (en dus geproduceerd).

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.