Bill Gates: AI kan levens gaan redden

©Unsplash

Bill Gates: AI kan levens gaan redden
24 december om 13:10
Laatste update: 25 december om 08:49

Ooit was hij de man die de komst van het internet zwaar onderschatte, maar inmiddels weet hij beter. Microsoft-oprichter Bill Gates is bovendien wat sneller wanneer het gaat om een moderne innovatie: kunstmatige intelligentie. Hij is ervan overtuigd dat AI medische innovaties een flinke boost zal geven.

Cnet schrijft dat Gates denkt dat 2024 van grote betekenis zal zijn voor kunstmatige intelligentie. Het kan een grote rol gaan spelen in de wereldwijde gezondheidszorg. Iets dat goed in zijn straatje past: de man die ooit de rijkste ter wereld was, steekt een groot deel van zijn vermogen in onder andere initiatieven om hygiënische toiletten te maken met gerycled water en vrouwen educatie te bieden over de werking van hun lichaam.

Ongelijkheden bestrijden

Gates denkt dat we nu een beter beeld hebben van de werkzaamheden die AI zelf kan doen. AI kan de toegang tot educatie, geestelijke gezondheidszorg en meer verbeteren. Gates schrijft op zijn blog zelfs: “Het motiveert mij om een bijdrage te leveren zodat deze technologie ervoor zorgt dat de vreselijke ongelijkheden in de wereld worden gereduceerd.”

Hij denkt dat AI een bijdrage kan leveren in Ghana, waar het Aurum Institute werkt aan een AI-tool om antibiotica-resistentie tegen te gaan. Maar ook de Indiase non-profit ARMMAN kan er volgens Gates baat bij hebben, namelijk bij het ondersteunen van zwangere vrouwen met een hoger risico op complicaties door AI in te zetten. In Zuid-Afrika is een chatbot aanwezig die Your Choice heet en wordt ontwikkeld om advies te geven over bijvoorbeeld HIV, zodat mensen hun medische vragen kunnen stellen en hierover goed worden geïnformeerd. Ook een AI-project waar Gates een grote meerwaarde in ziet.

We hebben in 2023 ChatGPT groot zien worden, maar ook een term als ‘hallicuneren’, wat in de context van AI betekent dat de chatbot met antwoorden komt die niet kloppen. Dat zien we nog veel gebeuren en dat maakt AI moeilijk te vertrouwen. Als AI echter inderdaad in 2024 wat steviger in zijn schoenen komt te staan en er bovendien meer specifieke toepassingen worden bedacht, dan kan Gates gelijk krijgen.

Over twee jaar allemaal aan de AI

“Als ik een voorspelling zou moeten doen, zou ik zeggen dat we in landen met een hoog inkomen zoals de Verenigde Staten nog 18-24 maanden verwijderd zijn van een significante mate van AI-gebruik door de algemene bevolking.” Het klinkt alsof Gates AI helemaal heeft gevonden en dat is bijzonder, want net als bij het internet duurde het even voordat hij er echt achterstond. 

Pas in augustus 2022 zag hij het AI-licht toen OpenAI’s GPT-4 werd geïntroduceerd. Microsoft is ook druk doende met de technologie van OpenAI en investeert het hier grote bedragen in. Dat komt ongetwijfeld mede door Gates, die weliswaar al jaren niet meer ceo is, maar nog wel als belangrijk adviseur geldt voor de huidige ceo: Satya Nadella.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.