©Samsung

Opeten of weggooien? Deze Samsung-koelkast waarschuwt je als eten over de datum is

Opeten of weggooien? Deze Samsung-koelkast waarschuwt je als eten over de datum is

27-12-2023 11:25 Laatste update: 20:18

De nieuwste slimme koelkast van Samsung herkent je eten en geeft een waarschuwing als de houdbaarheidsdatum nadert.

Kunstmatige intelligentie in je koelkast is niet nieuw, maar Samsung zet de volgende stap met de 2024-versie van zijn Bespoke 4-Door Flex-koelkast. Dankzij AI Vision kan het apparaat 33 verschillende producten herkennen die in de koelkast worden gelegd en er weer uit worden gehaald.

Op het 32 inch-scherm is via pictogrammen te zien welk eten er nog achter de koelkastdeuren ligt. Je kunt daar handmatig houdbaarheidsdata aan toevoegen, waarna de koelkast een waarschuwing stuurt als die datum dichtbij komt. Blijkbaar waarschuwt het apparaat nog niet dat je onder andere knoflook en komkommer buiten de koelkast hoort te bewaren.

Samsung gebruikt deep learning voor deze technologie, maar waarschuwt gebruikers alvast dat de gebruikte dataset kan zorgen voor incorrecte informatie. Het bedrijf zegt in de toekomst mogelijk nieuwe datasets aan het AI-model te introduceren om de resultaten te verbeteren. 

AI en gezondheid

Samsung zet vol in op kunstmatige intelligentie in de keuken. Onder andere door naar je gezondheidsdata in Samsung Health te kijken om gezonde recepten aan te raden als dat nodig is. Kookinstructies voor deze recepten kunnen vervolgens naar de verschillende keukenapparaten worden gestuurd, zodat de oven bijvoorbeeld alvast de juiste temperatuur instelt.

De recepten kun je ook op de nieuwe inductiekookplaat van Samsung plaatsen, want zelfs daar wordt een 7 inch-schermpje aan toegevoegd.

Samsung presenteert de nieuwe slimme koelkasten tijdens de grote techbeurs CES 2024 in januari. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.