©NASA

Mensachtige robot van NASA mag saaie en gevaarlijke klusjes in de ruimte doen

Mensachtige robot van NASA mag saaie en gevaarlijke klusjes in de ruimte doen

29-12-2023 11:57

Robot Valkyrie van NASA is al lang in ontwikkeling, maar nu is het tijd voor de laatste testfases en kan de robot binnenkort daadwerkelijk ingezet worden.

Aanvankelijk zal de robot enkel op aarde helpen, bijvoorbeeld in gebieden die door natuurrampen zijn getroffen. Toch is de bedoeling dat Valkyrie op termijn ook de ruimte in gaat.

"We willen de menselijke bemanning niet vervangen, maar proberen enkel het saaie, vieze en gevaarlijke werk over te nemen, zodat zij zich kunnen concentreren op taken van een hoger niveau", stelt Shaun Azimi van NASA tegenover Reuters. Denk aan het schoonmaken van zonnepanelen of het inspecteren van defecte apparatuur aan de buitenkant van een ruimteschip of basis.

Valkyrie is 188 centimeter lang, weegt 136 kilo en kan een uur lang op een enkele batterijlading werken of via een kabel worden aangesloten. De robot kan vanaf een afstand worden bestuurd.

Robotwedstrijd

Valkyrie werd al in 2013 gemaakt voor een robotwedstrijd van DARPA, maar er was nog veel werk nodig om de robot daadwerkelijk praktisch in te kunnen zetten. Afgelopen juli werd in Australië gekeken of de robot een halve wereld verderop zijn taken kan doen.