©Thor Balkhed

eSoil laat graan sneller groeien via elektrische stimulatie

eSoil laat graan sneller groeien via elektrische stimulatie

29-12-2023 13:54

Onderzoekers uit Zweden hebben een nieuw soort aarde ontwikkeld. Deze eSoil geleidt elektriciteit beter waardoor graan sneller groeit. 

Veel planten worden zonder aarde geteeld, door enkel water en voedingsstoffen toe te voegen. Via zulke hydrocultuur wordt ook al voedsel verbouwd, zoals sla, kruiden en sommige groenten, maar granen doorgaans niet. Een groot voordeel van hydrocultuur is dat verticale teelt mogelijk is, door voedsel in torens te laten groeien. 

Met het Zweedse onderzoek is aangetoond dat het niet alleen mogelijk is om granen via hydrocultuur te kweken, door ze met een klein beetje eSoil in het water te plaatsen, maar dat ze zelfs sneller groeien. De gerstzaailingen die via eSoil elektrisch zijn gestimuleerd, groeiden in vijftien dagen vijftig procent sneller.

"De wereldbevolking neemt toe en we hebben te maken met klimaatverandering, dus het is duidelijk dat we niet in de voedselbehoefte van de planeet kunnen voorzien met enkel bestaande landbouwmethoden", stelt professor Eleni Starvrinidou van Linköping University. "Op deze manier kunnen we zaailingen sneller laten groeien met minder middelen". 

Stikstof verwerken

Opvallend is dat de onderzoekers nog niet snappen waarom de plantjes sneller groeien. "We weten nog niet precies hoe het werkt en welke biologische mechanismen daarbij betrokken zijn", stelt Starvrinidou. "Wat we wel hebben ontdekt is dat zaailingen stikstof effectiever verwerken, maar het is nog niet duidelijk hoe de elektrische stimulatie dit proces beïnvloedt."

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.