©Yamaha

Yamaha komt met accuwissel voor je e-bike: nooit meer fietsen met lege batterij

Yamaha komt met accuwissel voor je e-bike: nooit meer fietsen met lege batterij

29-12-2023 23:59

Yamaha gaat met zijn nieuwe bedrijf Enyring een abonnement aanbieden op accuwissels voor e-bikes en elektrische scooters. Abonnees kunnen hun bijna lege batterij dan op meerdere plekken in de stad snel omwisselen voor een volle accu, zodat ze weer verder fietsen met trapondersteuning. Amsterdam is een van de eerste steden waar deze accuwisselstations komen te staan.

Yamaha heeft het bedrijf Enyring opgericht, waarmee het vanaf 2025 abonnementen op accuwissels gaat aanbieden voor 'compacte elektrische voertuigen met lage snelheden, voornamelijk e-bikes'. Berlijn is de eerste stad met de Enyring-accuwisselstations, maar daarna moet ook Amsterdam volgen. Als abonnee bij Enyring kun je dan snel een volle batterij krijgen en weer verder rijden. Het bespaart je niet alleen tijd en stroomkosten. Ook hoef je na een aantal jaren gebruik geen nieuwe batterij te kopen.

"Deze accu's kunnen op elk gewenst moment eenvoudig worden verwisseld bij een van de accustations die overal in de stad zijn geïnstalleerd, waardoor het gedoe van opladen en de kosten van de aanschaf van een nieuwe accu aan het einde van de levenscyclus wegvallen", aldus Yamaha.

Berlijn en Amsterdam lijken logische locaties om met dit concept voor e-bikes en e-scooters te beginnen, vooral vanwege het grote aantal elektrische fietsen. Hoeveel het abonnement gaat kosten, is nog niet bekend. Autofabrikant NIO biedt al langer accuwisselstations aan voor zijn elektrische auto’s, waaronder in Nederland. 

Batterijen recyclen 

Enyring gaat ook samenwerken met Europese partijen die zich bezighouden met recycling, zodat er een ‘gesloten kringloop’ wordt gecreëerd. Gebruikte accu’s krijgen een tweede leven voor de opslag van elektriciteit. Batterijen die niet meer geschikt zijn worden afgebroken tot cellen, gerecycled en hergebruikt in de vorm van nieuwe batterijen. Volgens Yamaha helpt het bedrijf zo bij het verminderen van CO2-uitstoot en afval.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.