©Unsplash

Zoveel lanceringen deed SpaceX in 2023

Zoveel lanceringen deed SpaceX in 2023

30 december 2023 om 18:00

SpaceX heeft een goed jaar achter de rug, als we kijken naar hoeveel lanceringen het bedrijf heeft gedaan. Dat waren er maar liefst 98: een record voor het ruimtebedrijf. Het sluit 2023 af met een Falcon Heavy-missie voor de Amerikaanse luchtmacht en ruimtemacht, maar ook met de lancering van 23 Starlink-satellieten.

De Starlink-satellieten zijn een groter project van SpaceX, dat behoort tot het Starlink-netwerk: een groot aantal satellieten boven aarde die moeten zorgen dat er op moeilijk bereikbare plekken internet mogelijk is. Handig voor boeren die heel afgelegen wonen, maar bijvoorbeeld ook als er oorlog woedt. Zo is er onder andere in Oekraïne een Starlink-netwerk beschikbaar gemaakt toen de Russen het land binnenkwamen.

Starlink-satellieten

Er zijn in 2023 meer dan 2.000 Starlink-satellieten in de lage baan rond de aarde geplaatst door SpaceX. Het totaal komt daarmee op 5.500 Starlink-satellieten in de ruimte. Daar moeten er echter nog veel meer bijkomen. SpaceX wil in 2024 in totaal 144 lanceringen doen, mede om dat Starlink-netwerk verder uit te breiden. Er zijn nu ruim 2 miljoen klanten, maar Elon en zijn medewerkers zien graag dat dat er steeds meer worden.

Daarnaast houdt SpaceX zich ook bezig met andere projecten, zoals het vervoeren van astronauten naar het International Space Station. Dat deed het dit jaar succesvol: er werden 12 astronauten van en naar het ISS gebracht, waaronder de twee eerste astronauten ooit uit Saudi-Arabië. Ook deed het twee testvluchten met zijn paradepaardje Starship, dat helaas tweemaal eindigde in een explosie. 

SpaceX Starship

Starship is echter heel belangrijk voor de Artemis-missie van NASA, waarin er voor het eerst een vrouw en een zwarte mens op de maan worden gezet (naar verwachting in 2025). Ook hoopt Elon Musk het gevaarte te gebruiken om te helpen bij zijn grote ruimtedroom: Mars koloniseren. Dat is echter nog (zeer verre) toekomstmuziek.

98 lanceringen in een jaar, dat is niet niks, maar ook zijn ze niet alleen positief. Zo kost het enorm veel energie om lanceringen te doen, wat qua CO2-uitstoot zeer schadelijk is. Ook zorgen meer ruimtevaartuigen en -objecten ervoor dat er steeds meer ruimtepuin wordt veroorzaakt. Zo lukt het ook SpaceX niet altijd om de satellieten goed te plaatsen, waardoor ze al gauw als ruimtepuin beginnen te zwerven. 

Deze deeltjes gaan steeds sneller en maken hierdoor grote impact wanneer ze ergens tegenaan crashen. Als er straks te veel ruimtepuin in de baan rond de aarde zweeft, dan wordt het voor ons steeds moeilijker om de ruimte veilig en wel te kunnen bereiken. Echter is er een ding duidelijk geworden in de afgelopen jaren, namelijk dat er eerder meer lanceringen volgen, dan minder: zo ook in 2024.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.