©Unsplash

Robottaxi’s in China komen in de problemen door geld

Robottaxi’s in China komen in de problemen door geld

1 januari - 14:54 Laatste update: 22:10

Er zijn een paar plekken ter wereld waar volop robottaxi’s te vinden zijn. San Francisco in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, maar ook in Beijing, China kun je een robottaxi aanhouden voor een rit. Dat wordt echter wel moeilijker, want in China lijken er meerdere problemen te zijn waardoor het voortbestaan van de taxi’s onzeker is.

Robottaxi’s blijken vooral financieel problemen te hebben, waardoor het niet te zeggen is hoe lang de bedrijven nog kunnen doorgaan. Toen startups als Pony.ai, WeRide.ai en Deeproute.ai hun plannen presenteerden, konden ze rekenen op enorme investeringen van allerlei kanten. Investeringen die in een flinke vloot aan robottaxi’s zijn gestoken, maar waarbij nu blijkt dat het geld op begint te raken. Ze zijn volgens TechCrunch naarstig op zoek naar nieuwe fondsen. 

Ambulance

Daarnaast is ook de veiligheid en wet- en regelgeving een probleem. Drukke steden blijken voor robottaxi’s soms een te grote uitdaging. Mensen die even snel tussen een auto doorlopen om over te steken worden bijvoorbeeld soms niet op tijd gezien. Maar er zijn ook andere problemen. Dat zag men in San Francisco, waar zelfrijdende taxi’s overduidelijk onvoldoende begrijpen wat er moet gebeuren wanneer er een ambulance aankomt. 

Als menselijke bestuurder weet je dan dat je zo veel mogelijk aan de kant moet gaan (zolang dit veilig kan), maar een robottaxi blijft gewoon in de weg staan. Zelfs toen de politie erbij kwam lukte het niet om de taxi’s te verplaatsen. Hoe meer vertraging een ambulance oploopt, hoe meer gevaar een patiënt loopt. Er zou hierdoor zelfs iemand zijn overleden.

Specifiek is het in China ook nog moeilijker om klanten in de zelfrijdende taxi’s te krijgen. Dat komt omdat autonome taxi’s maar op bepaalde locaties zijn toegestaan. Hoe minder trajecten er mogelijk zijn, hoe minder klanten er in de taxi willen. Hierdoor worden er diepe kortingen geboden, maar ook dat kost een taxibedrijf uiteraard direct geld: geld dat het eigenlijk niet kan missen. 

WeRide

Daarnaast zorgen ongelukken ervoor dat robottaxi’s niet zo’n goede naam hebben. Een ernstig ongeluk met een Cruise-auto (van General Motors) zorgde er zelfs voor dat zijn taxi-business in een heel land moest worden stilgelegd, met het ontslag van 900 mensen als resultaat. Ook Deeproute heeft al wat minder taxi’s rijden. Bedrijven als WeRide heeft het wat dat betreft slimmer aangepakt: het heeft een contract met de overheid waarmee het ook wat meer mogelijkheden heeft om autonoom rijden te ontwikkelen, bijvoorbeeld ook voor de lokale bus of vuilniswagens. 

Datzelfde WeRide is bijvoorbeeld ook van plan om meer te gaan doen in de Verenigde Staten, al hangt het er nog vanaf of het dat mag doen: er is namelijk al jaren gesteggel tussen de Verenigde Staten en China als het gaat om data, spionage en meer. WeRide is inmiddels wel uitgebreid naar het Midden-Oosten, waar de regelgeving wat minder streng is op het gebied van autonoom rijden.

Kortom, de Chinese robottaxi’s proberen de wereld over te nemen, maar moeten daarbij wel over heel veel drempels heen. En mede daarom gaan ze ook steeds vaker over de landsgrenzen om hun geluk elders te zoeken. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.