©Cruise

zelfrijdende auto taxi cruise ambulance politie san francisco

Zelfrijdende taxi's blokkeren ambulance na ongeluk: patiënt overleeft het niet

4 september 2023 om 08:19

Twee zelfrijdende taxi’s van Cruise, een dochterbedrijf van General Motors, hebben in San Francisco een ambulance geblokkeerd die een zwaargewonde patiënt vervoerde. De patiënt overleed na de rit in het ziekenhuis. 

Het incident vond plaats op 14 augustus. Volgens een verslag van de brandweer van San Francisco kwam een ambulance aan op de plaats van een ongeval waarbij een persoon was geraakt door een voertuig. De zwaargewonde patiënt werd verzorgd en in een ambulance geplaatst, maar die kon niet meteen vertrekken omdat twee zelfrijdende auto's van Cruise twee rijbanen blokkeerden.

Uiteindelijk kon de ambulance pas vertrekken nadat een politieagent zijn eigen wagen verplaatste. Zo’n 20 tot 30 minuten later is de patiënt in het ziekenhuis overleden. Volgens het verslag heeft de vertraging veroorzaakt door de robotaxi’s bijgedragen aan een 'slechte uitkomst voor de patiënt'.

Cruise reageert

Volgens Cruise is dat niet het geval. Het bedrijf deelde beelden met Amerikaanse media, waarin te zien is hoe een van de twee robotaxi’s werd verplaatst voordat het slachtoffer in de ambulance werd geplaatst. De andere aanwezige auto van Cruise zou zichzelf in de rechterbaan hebben geplaatst, waardoor de ambulance plaats genoeg zou hebben om te vertrekken. Cruise publiceert de beelden niet omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

"Zodra het slachtoffer in de ambulance was geladen, verliet de ambulance de plek onmiddellijk en werd nooit gehinderd", zei het bedrijf in een verklaring aan CNBC. Jeanine Nicholson, hoofd van de brandweer van San Francisco, zegt tegen de New York Times dat er desalniettemin kostbare seconden verloren gegaan zijn door de aanwezigheid van de robotaxi’s. "Ik heb Cruise nog nergens de verantwoordelijkheid voor zien nemen", aldus Nicholson. 

Veel problemen

Het is niet de eerste keer dat robotaxi’s voor problemen zorgen in San Francisco, waar ze sinds kort 24/7 autonoom mogen rijden. In augustus blokkeerden een tiental wagens van Cruise een belangrijke weg nadat ze kampten met connectieproblemen, volgens het bedrijf veroorzaakt door een muziekfestival in de buurt. In augustus reed een robottaxi van het merk zichzelf ook klem in vers gestort beton.

Niet alle incidenten zijn even grappig. Volgens de brandweer van San Francisco zijn er intussen al meer dan 70 gevallen geweest van autonome voertuigen die de hulpdiensten hebben gehinderd. Sommige wetgevers in de stad hebben er genoeg van en willen de wetgeving opnieuw strenger maken. 

Lees meer over zelfrijdende auto's.