©Unsplash

Deze batterij is veel veiliger en voorkomt dat je e-bike in de brand vliegt

Deze batterij is veel veiliger en voorkomt dat je e-bike in de brand vliegt

3 januari - 21:58 Laatste update: 22:55

Een nieuwe batterij van het Amerikaanse Nanotech Energy kan een einde maken aan het fenomeen van elektrische fietsen die in brand vliegen. Dat is wat het bedrijf belooft met zijn nieuwste batterijcel voor e-bikes.

Nanotech Energy zegt dat zijn nieuwste 18650-batterijcel veel veiliger is dan bestaande modellen. De batterijcel zou gebruikmaken van speciale elektroden, alsook een huisgemaakt elektrolyt, het materiaal dat de elektroden met elkaar verbindt. Daardoor moet die volledig niet-ontvlambaar zijn. Het bedrijf beweert de batterij te hebben 'getest' door erop te schieten met een kogel, iets dat de batterij zou hebben overleefd.

Volgens het bedrijf kunnen de batterijen goed functioneren bij temperaturen tussen -40 en 60 graden Celsius, een breder spectrum dan conventionele batterijen. De batterijen vliegen pas in brand bij temperaturen van 180 graden Celsius.

Behalve boude beweringen over de performantie van de batterijen, heeft Nanotech Energy ook een ambitieuze productietijdlijn. De productie gaat begin dit jaar al van start. Klanten kunnen de batterijen al vooruit bestellen via Voltatech Energy, een zakenpartner van Nanotech Energy. 

Te goed om waar te zijn?

Hoewel de aankondiging positief lijkt, roept het ook kritische vragen op. Allereerst wordt de term "niet-ontvlambaar" gebruikt, wat goed klinkt, maar er wordt niet veel dieper ingegaan op wat dit precies betekent of hoe het is getest. Ook de relevantie van de kogeltest voor het dagelijkse gebruik van elektrische fietsen is twijfelachtig.

Daarnaast worden er geen concrete cijfers of specificaties gegeven over de verwachte levensduur van de batterijen, oplaadtijden, of de kosten van deze nieuwe technologie. Nanotech Energy spreekt alleen over een 'concurrerende' energiedensiteit en levenscyclus. De nieuwe e-bike-batterij zal ongetwijfeld door externe partijen, of YouTubers, getest gaan worden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.