© Copilot

Je toetsenbord krijgt voor het eerst in dertig jaar een nieuwe knop

Je toetsenbord krijgt voor het eerst in dertig jaar een nieuwe knop

4 januari - 12:11

Microsoft heeft voor het eerst in dertig jaar een nieuwe knop aan toetsenborden toegevoegd. Met de nieuwe Copilot-knop kun je snel de AI ingebakken in Windows aanroepen.

De Copilot-toets zit aan de rechterzijde van je spatiebalk, tussen de alt- en control-knoppen. Veel toetsenborden hebben daar op dit moment een functie-toets waarmee je bijvoorbeeld het volume en de helderheid van het scherm kunt bedienen.

Het is voor het eerst in zo’n dertig jaar dat Microsoft een nieuwe knop voor Windows-toetsenborden introduceert. De vorige keer deed het bedrijf dat met zijn Windows-knop aan de linkerzijde van de spatiebalk, ook tussen control en alt.

Door Copilot een eigen knop te geven, wil Microsoft de kunstmatige intelligentie makkelijker maken om snel te gebruiken. Wat dat betreft lijkt de toevoeging op de knop op veel smartphones waarmee je de virtuele assistent snel kunt activeren.

ChatGPT-achtige dienst

Copilot is Microsofts ChatGPT-achtige kunstmatige intelligentie die afgelopen jaar werd geïntroduceerd. Officieel is deze nog niet in Nederland te gebruiken, al kun je hem via een omweg activeren. In landen waar Copilot niet beschikbaar is, zal de nieuwe knop de zoekfunctie van Windows 11 activeren.

Het is afwachten hoe snel de knop door toetsenbordmakers geïmplementeerd zal worden: Microsoft zelf verwacht dit in het voorjaar te doen bij de introductie van nieuwe Surface-laptops. Gezien de Windows-knop gemeengoed is op veel toetsenborden, is de kans aanwezig dat ook de Copilot-knop mettertijd door iedereen zal worden overgenomen.