©Unsplash

Een energiemaatschappij heeft mogelijk gesjoemeld met het prijsplafond

Een energiemaatschappij heeft mogelijk gesjoemeld met het prijsplafond

6 januari - 12:04 Laatste update: 12:11

Het prijsplafond is voorbij. 31 december 2023 was de laatste dag en dit jaar betalen we energie en gas dus weer volledig op eigen kracht. Echter komt nu naar voren dat een energiemaatschappij mogelijk fraude heeft gepleegd met het prijsplafond. Het zou gaan om de Hollandse Energie Maatschappij.

De Volkskrant brengt het nieuws dat er vele miljoenen euro’s teveel is uitbetaald door de overheid. De Hollandse Energie Maatschappij zou een opvallend hoge prijs hebben gevraagd van de overheid. Energiemaatschappijen kregen het verschil van de energieprijs uitgekeerd wanneer deze hoger was dan het prijsplafond

Hoge tarieven

Het Ministerie van Economische Zaken meldde al dat er een energieleverancier was die erg opvallend hoge tarieven had gevraagd en daardoor de subsidie van het laatste kwartaal van 2023 zelfs niet kreeg uitbetaald. Dit koos de overheid om een te hoog subsidievoorschot te voorkomen.

Die energieleverancier is volgens een bron de Hollandse Energie Maatschappij. Het zou het ook vrij bont hebben gemaakt en twee keer hogere tarieven hebben gerekend dan het landelijk gemiddelde. Klanten merken dat niet, want die kosten vielen onder het energieplafond. Echter staat de Hollandse Energie Maatschappij al een tijdje onder verscherpt toezicht door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), waardoor de vergunning vorige maand al werd gewijzigd. 

Verscherpt toezicht voor Nederlandse Energie Maatschappij

De energielerancier moet klanten die geld tegoed hebben snel uitbetalen, plus aantonen dat het vermogend is en goede financiële verwachtingen heeft. Er zijn eind 2021 veel energieleveranciers failliet gegaan en de ACM wil voorkomen dat duizenden huishoudens en bedrijven er de dupe van worden wanneer dit de Hollandse Energie Maatschappij overkomt.

De leverancier is nu aan het zorgen dat het aan de vernieuwde vergunning voldoet, maar als het inderdaad de Hollandse Energie Maatschappij is die gefraudeerd heeft, dan ziet het er niet positief uit voor het bedrijf.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.