©Unsplash

Langer leven door je gehoorapparaat: het kan echt

Langer leven door je gehoorapparaat: het kan echt

7 januari - 18:30

Een nieuw onderzoek stelt dat een gehoorapparaat niet alleen je gehoor ondersteunt, het kan ook je leven verlengen. Waar we in Nederland maar liefst 1,5 miljoen doven en slechthorenden hebben, zijn dit er in de Verenigde Staten nog veel meer. 40 miljoen Amerikanen hebben gehoor-uitdagingen. Daar werd dan ook het onderzoek uitgevoerd.

Het onderzoek toonde aan dat er echt meer mensen dan de huidige 10 procent in de VS aan het gehoorapparaat moeten gaan. Niet alleen om het gehoor: je zou de kans op een vroegtijdige dood met bijna een kwart verlagen. Scientias schrijft dat de hoofdonderzoeker van Keck Medicine University South California stelt dat mensen die elke week tenminste vijf uur hun hoortoestel dragen 24 procent minder kans lopen op een vroegtijdige dood, ten opzichte van slechthorenden die hun gehoorapparaat niet of minder dan 5 uur per week gebruiken.

Langer leven door gehoorapparaat

In het onderzoek werden ongeveer 10.000 volwassenen geanalyseerd die tussen 1999 en 2012 een audiometrisch onderzoek hebben gehad. De deelnemers werden uiteindelijk tien jaar gevolgd. 1863 mensen waren slechthorend en 237 gebruikten regelmatig een gehoorapparaat. Die laatste categorie bleek minder kans te lopen op een vroegtijdige dood. Je zou denken dat leeftijd, de ernst van de gehoorbeschadiging of inkomen, etniciteit en medische achtergrond invloed hebben, maar dat bleek niet zo te zijn. 

Gehoorapparaten spelen een belangrijke rol in het sociale leven en het sociale leven op zijn beurt weer in overleven. Het grootste deel van de slechthorenden is 60 jaar en ouder: mensen die sowieso al een groter risico hebben op depressie, dementie en sociale isolatie, zeker wanneer ze hun gehoorproblemen niet behandelen. Dat was al bekend en is vooral aangetoond door deze studie. Waarschijnlijk zorgt beter horen tot een beter geestelijk welzijn en cognitieve functies en dat verhoogt de levensverwachting. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.