© Figure

Deze robot kan net als een mens leren en worden 'ingewerkt'

Deze robot kan net als een mens leren en worden 'ingewerkt'

8 januari - 16:58

Robotbouwer Figure claimt een grote doorbraak te hebben gemaakt met zijn robots: een nieuwe kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de robot kan zien wat een mens doet, om vervolgens ervan te leren hoe dit zelf moet.

Figure werkt al langere tijd aan zelfstandige, mensachtige robots die kunnen om allerlei taken van ons over te nemen. Hierdoor hoeven ze niet te worden geprogrammeerd, maar simpelweg worden ingewerkt zoals bij een mens ook zou moeten.

Onderstaand filmpje laat zien hoe dat systeem nu in elkaar zit. De handeling zelf is niet per se indrukwekkend, maar het achterliggende werk wel: de robot kijkt hoe een mens een koffiezetapparaat bedient om een bakje te zetten en doet dit vervolgens helemaal na.

Leert van fouten

De robot leerde vervolgens ook door te doen: als er een fout werd gemaakt, zag hij wat er misging en corrigeerde hij zichzelf bij latere koffiezetpogingen.

Het is totaal anders dan hoe hedendaagse robots op het moment dingen leren: die worden grotendeels vooraf geprogrammeerd door hun menselijke beheerders.