©NASA

NASA stelt bemande maanmissies uit om zorgen over veiligheid van astronauten

NASA stelt bemande maanmissies uit om zorgen over veiligheid van astronauten

9 januari - 21:03 Laatste update: 21:14

De NASA heeft zijn volgende Artemis-missies naar de maan uitgesteld. Er is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie meer tijd nodig om de veiligheid van de astronauten te verbeteren.

De eerstvolgende missie, Artemis 2, wordt nu pas in september 2025 gelanceerd. Vorig jaar maart werd er nog rekening gehouden met een lancering in november 2024. Tijdens de Artemis 2-missie wil NASA een bemand ruimtevaartuig in een baan rond de maan brengen. De missie die uiteindelijk weer mensen op de maan moet zetten, Artemis 3, staat nu gepland voor een jaar na de tweede missie, in september 2026. Vorig jaar had de NASA al gezegd dat Artemis 3 waarschijnlijk niet voor 2026 zou plaatsvinden.

Het doel van de Artemis-maanmissies blijft volgens de NASA om een 'basis te leggen voor langdurig wetenschappelijk onderzoek naar de maan' en 'de eerste vrouw en de eerste gekleurde persoon' op de maan te laten landen. 

Batterijprobleem

De belangrijkste reden voor het uitstel is volgens de NASA dat er meer tijd nodig is om ervoor te zorgen dat de bemanning veilig is. Ook moet er een batterijprobleem worden opgelost en zijn er verbeteringen nodig aan onderdelen die te maken hebben met milieusystemen, zoals luchtventilatie. "We zullen de Artemis 2-vluchttest, en elke vlucht die volgt, gebruiken om het risico voor toekomstige maanmissies te verminderen", aldus NASA-topvrouw Catherine Koerner.

Maanruimtestation

In 2022 bracht NASA met de Artemis 1-missie de Orion-capsule in een baan om de aarde. Na de tweede en derde Artemis-missies moet in 2028 Artemis 4 volgen: de eerste missie naar het nieuwe maanruimtestation Gateway

Meer nieuws over ruimtevaart.