© Xpeng/AeroHT

Vergeet de Tesla Cybertruck: deze pickup laat je ook vliegen

Vergeet de Tesla Cybertruck: deze pickup laat je ook vliegen

10 januari - 20:56 Laatste update: 11 januari - 00:08

AeroHT, een dochterbedrijf van de Chinese autofabrikant Xpeng, begint eind dit jaar met de productie van een soort rijdend 'vliegdekschip'. Deze opmerkelijke elektrische auto heeft aan boord een los te koppelen drone, waarmee je met zijn tweetjes kunt vliegen. Daarnaast werkt het Chinese bedrijf aan een echte vliegende auto.

De Chinezen zijn deze week ook aanwezig op de techbeurs CES 2024 in Las Vegas. Daar maakte AeroHT, een dochterbedrijf van het Chinese automerk Xpeng, meer details bekend over zijn twee modellen van vliegende auto’s. Een daarvan zal je al kunnen bestellen vanaf het laatste kwartaal van dit jaar, waarna hij in 2025 wordt geleverd.

Het model dat op de markt komt, bestaat eigenlijk niet uit één, maar twee voertuigen. Het 'vliegdekschip voor op het land' heeft iets weg van een Tesla Cybertruck-achtige wagen, maar dan met zes wielen. In de bagageruimte bevindt zich echter het tweede voertuig, dat kan vliegen: een drone met plek voor twee mensen. 

In de auto zelf is er plek voor vier tot vijf passagiers. Met een 6x6 all-wheel drive en achterwielbesturing moet je op je bestemming aankomen. De drone zelf wordt ondertussen opgeladen door de batterij van de auto. Verwacht voor dit model een prijs van 140.000 dollar.

Nog niet in stedelijke gebieden

In China heeft het voertuig al testvluchten uitgevoerd, maar op de CES gebeurde dat nog niet, omdat de luchtvaartautoriteiten het nog niet toestaan. Xpeng-topman Brian Gu Hongdi zegt dan ook dat de eerste kopers er alleen mee kunnen vliegen in gebieden waar het vliegverkeer ongereguleerd is.

De stap naar stedelijke gebieden laat nog jaren op zich wachten, geeft Hongdi toe. "Onze voertuigen zijn nog niet bedoeld voor in de stad, waar een lang goedkeuringsproces vereist is. We richten ons op een markt waar mensen eerst kunnen genieten van de vliegervaring en pas later op stedelijk vervoer." 

Vliegende supercar

Het bedrijf toonde ook een andere auto, die zelf kan vliegen. Wanneer de rotoren zijn ingeklapt, kan je er gewoon mee op de weg rijden. File beu? Dan kan je de rotoren uitklappen, waarna je verticaal kan opstijgen en landen.

Op de CES toonde AeroHT al een eerste prototype van deze auto. Het bedrijf demonstreerde zelfs de opstijg- en landingscapaciteiten op de techbeurs.

Wanneer dit model op de markt komt, is nog niet bekend. In 2021 sprak AeroHT van een mogelijke prijs van 156.600 dollar voor het vorige model. Het bedrijf besloot echter te focussen op de 6-wieler die hierboven wordt beschreven. Wanneer en of de ‘echte’ vliegende auto van AeroHT te koop zal zijn, blijft dus nog even gissen. 

Meer hoogtepunten van techbeurs CES 2024.

Mis niks: volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.