© Microsoft

Batterijen zijn met 70 procent minder lithium te maken door nieuwe uitvinding

Batterijen zijn met 70 procent minder lithium te maken door nieuwe uitvinding

11 januari - 18:44 Laatste update: 23:12

Een nieuw materiaal kan de hoeveelheid lithium die nodig is om batterijen te produceren verlagen met tot wel 70 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft en een Amerikaans laboratorium.

Microsoft sloeg de handen in elkaar met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Energie, om het materiaal N2116 te ontdekken. N2116 is een elektrolyt, het materiaal dat de twee polen van een batterij met elkaar verbindt, dat veel efficiënter blijkt te werken dan andere materialen.

Volgens de wetenschappers kan dat ervoor zorgen dat tot 70 procent minder lithium nodig is om een batterij te produceren. Ze publiceerden een nog niet collegiaal getoetst paper over de ontdekking op arXiv.

AI en supercomputers

Bij de ontdekking speelden AI en supercomputers een belangrijke rol. De technologie stelde onderzoekers in staat om 18 kandidaten te selecteren uit een lijst van 32 miljoen materialen. N2116 is van die 18 de meest veelbelovende. Volgens Microsoft duurde het slechts een week om de selectie te maken, een proces dat handmatig decennialang had kunnen duren.

De AI die Microsoft hiervoor ontwikkelde, is getraind op een grote hoeveelheid data over chemische reacties. Daardoor is die in staat om zelf te simuleren wat een molecuul doet. Nadat de 18 beste materialen werden geselecteerd door de AI, bekeken experten van PNNL welke daarvan de beste zou zijn.

Vastestofbatterijen

Intussen is N2116 ook al getest en is zelfs een prototypebatterij gemaakt. Ook dat ging supersnel. Vanaf het moment dat het materiaal ontdekt werd, duurde het geen negen maanden voordat er een prototype was.

N2116 is, belangrijk om te vermelden, een vast elektrolyt. Batterijen met een vast elektrolyt kunnen sneller opladen, hebben een grotere energiedensiteit en kunnen niet zomaar in brand vliegen. De ontwikkeling van vastestofbatterijen begint op gang te komen, maar tot nu toe zijn ze nog niet gecommercialiseerd omdat er nog wat technische uitdagingen zijn. 

Niet alleen voor batterijen

Volgens onderzoeker Jason Zander, die met de BBC sprak, is het de bedoeling dat deze technologie wordt gebruikt voor wetenschappelijke innovatie op grote schaal. Een van de doelen van Microsoft is volgens hem om '250 jaar wetenschappelijke ontdekking samen te persen in de komende 25 jaar'.

Meer nieuws over energie.

Blijf op de hoogte: volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.