© POCO

Concurrent van Samsung lanceert goedkope smartphones: meer mobiel voor minder?

Concurrent van Samsung lanceert goedkope smartphones: meer mobiel voor minder?

11 januari - 21:25 Laatste update: 12 januari - 01:41

Hoewel Samsung en Apple samen goed zijn voor zo'n 80 procent van de Nederlandse smartphonemarkt, blijven er ook genoeg alternatieven. Zo kondigde het kleinere merk POCO drie nieuwe smartphones aan: de POCO X6 Pro, X6 en M6 Pro. De drie modellen bieden op het eerste oog veel voor weinig.

Met het krachtigste toestel van de drie - de X6 Pro - wil POCO gamers aanspreken. Het bedrijf zegt dat het toestel een score van bijna 1,5 miljoen heeft op AnTuTu-benchmark, net als de iPhone 15. Uiteraard zeggen deze tests niet alles, maar het toestel zal ongetwijfeld niet langzaam zijn. Ook zullen de telefoons niet snel vol zitten, want de opslagcapaciteit loopt op tot 512 GB en het werkgeheugen tot 12 GB.

Groot scherm en grote batterij

Bovendien hebben de drie smartphones een 6,67 inch AMOLED-scherm en een batterij van 5000 mAh (of 5100 mAh voor de X6) die je met 67 Watt snel kan opladen. En de oplader die je daarvoor nodig hebt, zit gewoon in de doos en hoef je niet los te kopen, wat bij Samsung en bij Apple wel moet.

Ook hebben alle aangekondigde smartphones drie camera’s. Een van de camera’s is een 64 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie, wat erg fijn is om minder schokkende video’s te maken en ’s nachts voor betere plaatjes kan zorgen.

De andere twee camera’s zijn helaas van veel mindere kwaliteit: een breedhoekcamera van 8MP en een macro-camera van slechts 2MP. Aan de voorkant is een 16MP-camera te vinden.

Verschil in chips

De X-serie beschikt – in tegenstelling tot de M6 Pro - over 5G. Verder lijken vooral de chips te verschillen tussen de drie smartphones. De POCO X6 Pro heeft een Dimensity 8300-Ultra, terwijl de X6 een Snapdragon 7s Gen 2 heeft, die meer dan twee keer zo laag scoort bij de benchmark. De M6 Pro heeft de minst krachtige chip: de Helio G99-Ultra.

Android-updates

De prijzen voor de smartphones beginnen bij 349 euro voor de X6 Pro, 299 euro voor de X6 en 229 euro voor de M6 Pro. Daarmee zijn ze betaalbaar, maar je kan waarschijnlijk bij andere merken langer met je smartphone doen. Het is waarschijnlijk dat de POCO-smartphones maar twee grote Android-updates krijgen.

De grootste concurrent voor POCO is Samsung, dat binnenkort zijn nieuwe betaalbare smartphones in de Galaxy A-lijn uitbrengt. De Galaxy A05s, Galaxy A15 en Galaxy A25 kosten tussen de 160 en 230 euro.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.