©Samsung

Dit is volgens Samsung de smartphone van de toekomst: 'Te mooi om waar te zijn'

Dit is volgens Samsung de smartphone van de toekomst: 'Te mooi om waar te zijn'

8 januari om 23:47
Laatste update: 8 januari om 23:58

Samsung heeft een prototype van een nieuw soort vouwtelefoon laten zien. Het vouwbare scherm van de smartphone kun je in beide richtingen helemaal naar achteren vouwen. 

Samsung heeft zijn Flex In & Out-concepttelefoon gedemonstreerd tijdens CES 2024 in Las Vegas. Anders dan bij de huidige vouwtelefoons kun je de Flex In & Out in beide richtingen volledig naar achteren vouwen. Zo kun je dus altijd een 6,7 inch scherm gebruiken, en niet alleen een kleiner coverscherm, zoals bij huidige vouwtelefoons als ze zijn dichtgeklapt.

Als je het scherm naar achteren hebt gevouwen, is hij aan de ene kant wel iets korter, want daar zitten de camera's. Op de beursvloer demonstreerden Samsung-medewerkers hoe het vouwen bij dit prototype werkt, maar media mochten het zelf nog niet proberen.  

Voorlopig is het een prototype, maar deze schermen zouden uiteindelijk wel in consumentenproducten kunnen zitten, bijvoorbeeld in een toekomstige variant van de Samsung Galaxy Flip-telefoons. Die Flip-lijn van kleine klaptelefoons met vouwbare schermen bestaat inmiddels ruim vier jaar. 

Anders dan bij huidige vouwtelefoons, die een kleiner scherm voorop hebben als je het toestel hebt dichtgevouwen, heb je bij dit nieuwe concept één groot scherm. Een voordeel is dat je geen aparte apps voor zo'n coverscreen hoeft in te stellen.

'Maak me zorgen over de duurzaamheid'

Volgens Samsung kunnen deze nieuwe vouwschermen goed tegen een stootje en zijn ze te vouwen bij extreme temperaturen, van -20 graden Celsius tot 60 graden Celsius. Niet iedereen in de techwereld is ervan overtuigd. "Deze technologie klinkt te mooi om waar te zijn. Ik maak me al zorgen over de duurzaamheid van een normaal opvouwbaar scherm dat maar in één richting is te vouwen, laat staan in beide richtingen. Dat klinkt als het recept voor een mislukking", schrijft Chris Smith van BGR.

Meer buigbare schermen

Tijdens de CES toonde Samsung nog meer prototypes van flexibele en buigbare schermen, zoals een scherm dat rond de bovenrand buigt, en een oprolbaar scherm, dat zichzelf tot vijf keer zo groot kan maken.

Lees meer nieuws van techbeurs CES 2024